KRČENJE ŠUMA U AMAZONIJI DRASTIČNO OPALO: Stručnjaci otkrili NOVI problem
Foto: EyePress via AFP / AFP / Profimedia

KRČENJE ŠUMA U AMAZONIJI DRASTIČNO OPALO: Stručnjaci otkrili NOVI problem

Planeta -

Broj uništenih stabala u tropskim šumama u Brazilu i Kolumbiji dramatično je pao prošle godine zbog političkih promena i akcija.

Analiza kaže da su novoizabrani političari prioritet dali okolini, pogotovo u brazilskoj Amazoniji gde je krčenje šuma smanjeno za ogromnih 39 odsto.

Međutim, povećana seča stabala i požari u Boliviji, Laosu i Nikaragvi izbrisali su mnoge od tih pozitivnih efekata. Globalni gubitak drveća porastao je za čak 25 odsto, uglavnom zbog velikih šumskih požara u Kanadi. Intenzivni, dugotrajni šumski požari koji su besneli širom Kanade uzrokovali su pet puta više gubitaka drveća 2023. nego prethodne godine.

Pozitivan trend u Brazilu, loše u Indoneziji

Požari u severnim šumskim područjima imaju ogroman uticaj na celokupnu globalnu sliku gubitka drveća, prema analitičarima iz laboratorije GLAD Univerziteta u Merilendu i Instituta za svetske resurse (VRI) koji objavljuju godišnje podatke o krčenju šuma.

Ali, smanjenje krčenja kišnih šuma u tropskim regijama najvažnija je mera kada je reč o klimatskim promenama.

Dolaskom novog brazilskog predsednika Lule odrađeni su veliki napori za smanjenje krčenja šuma Amazonije, a rezultati su vidljivi. Već je 2022. stopa krčenja smanjena 36 odsto, a ove godine je i povećana. No, Brazil je i dalje odgovoran za više od 40 odsto globalnog krčenja tropskih šuma, a stope gubitka drveća još su uvek veće nego one ranih 2010-ih, stoga je još puno posla pred novom brazilskom administracijom.

Šest godina da se promeni loš trend

Kolumbija je takođe krenula pozitivnim smerom kao i Brazil, ali neke druge tropske zemlje poput Laosa, Nikaragve i Indonezije povećale su stopu krčenja šuma i to prvenstveno zbog sve intenzivnije poljoprivrede.

0641183584, Amazonija, prašuma
foto: EyePress via AFP / AFP / Profimedia

Naučnici kažu da je svetu preostalo samo šest godina da održi obećanje da će zaustaviti krčenje šuma.

"Ovaj nas izveštaj na odgovarajući način izaziva da uravnotežimo očaj i nadu u isto vreme", rekao je doktor Endru Stir, predsednik i izvršni direktor Bezos Rt Funda.

"Alarmantno visoke stope globalne deforestacije podsećaju nas koliko smo skrenuli s pravog puta u rešavanju klimatskih i prirodnih kriza", zaključio je Stir, dodavši da je akcija nužna i neminovna.

(Kurir.rs/Index/Preneo: A.N.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track