"RUSIJA I NATO SU SADA U DIREKTNOM SUKOBU": Kremlj se oglasio povodom 75. godišnjice osnivanja Alijanse
Foto: Shutterstock

IZJAVA PUTINOVOG PORTPAROLA

"RUSIJA I NATO SU SADA U DIREKTNOM SUKOBU": Kremlj se oglasio povodom 75. godišnjice osnivanja Alijanse

Planeta -

Kremlj je saopštio da su Rusija i NATO sada u "direktnom sukobu".

To je poručeno na dan kada Alijansa obeležava 75. godišnjicu osnivanja.

Ruski predsednik Vladimir Putin je u februaru 2022. pokrenuo invaziju na Ukrajinu kako bi sprečio NATO da se previše približi Rusiji, ali je taj rat dao novi polet Severoatlantskom savezu u koji su na kraju ušle Finska i Švedska, pa je broj članica Alijanse porastao na 32 zemlje.

Nakon što je Marija Zaharova, portparolka Ministarstva spoljnih poslova, juče rekla da se NATO vratio hladnoratovskom mentalnom sklopu, portparol Kremlja Dimitrij Peskov danas je novinarima rekao da su "odnosi između Rusije i NATO u stvari pali na nivo direktnog sukoba".

- NATO je već uključen u sukob oko Ukrajine i nastavlja da se približava našim granicama i širi svoju vojnu infrastrukturu sve bliže našim granicama - kazao je Peskov.

Švedska, Nato
foto: AP Geert Vanden Wijngaert.jpg

Putin je u više navrata rekao da je zapadni svet nakon Hladnog rata i raspada Varšavskog pakta prevario Rusiju širenjem NATO na istok i primanjem u članstvo država istočne Evrope, kao i tri baltičke države koje su bile dio Sovjetskog Saveza.

Zapad odbacuje tu tvrdnju i tvrdi da je NATO odbrambeni savez i da je pristupanje bivših članica Varšavskog pakta i baltičkih zemalja bio njihov demokratski izbor nakon decenija komunističke vladavine.

Vladimir Putin
foto: Mikhail METZEL / AFP / Profimedia

NATO tvrdi da pomaže Ukrajini u borbi za opstanak i snabdeva Kijev modernim naoružanjem, obukom i obaveštajnim podacima.

Rusija tvrdi da je NATO time de fakto postao strana u sukobu.

(Kurir.rs/Index/Preneo: N. V.)

Bonus video:

02:03

RUSIJA JE U STRAHU OD STRANE INTERVENCIJE Analitičar: Ne mogu da obore ni dronove, a tek rakete koje polete sa svih strana sveta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track