LAVROV O POVRATKU UKRAJINE NA GRANICE IZ 2022. GODINE: Možete samo da sanjate
Foto: AP Natalia Kolesnikova

LAVROV O POVRATKU UKRAJINE NA GRANICE IZ 2022. GODINE: Možete samo da sanjate

Planeta -

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov prokomentarisao je izjavu ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog koji je rekao da njegova zemlja treba da se vrati na granice iz februara 2022. godine, rekavši da „mogu samo da sanjaju“.

„Formula Zelenskog je dobro poznata, ona je objavljena, predstavlja ultimatum koji zahteva od Rusije da se preda, da kapitulira, da se povuče na granice iz 1991. godine. Istina, nedavno je Zelenski 'učtivo' rekao da se može početi od (povratka na) granice iz februara 2022. godine. Mogu samo da maštaju“, kazao je šef ruske diplomatije.

Kako je objasnio, „ako žele da se dogovaraju na osnovu pravičnosti, realne situacije i balansa interesa u sferi bezbednosti – ruska strana je spremna za to u svakom trenutku“.

„Ali između spremnosti za pregovore i njihovog početka nisu potrebne nikakve podloge u vidu 'formule Zelenskog'. Ako neko bude dovoljno razuman da odustane od politike sa 'formulom Zelenskog' koja vodi u ćorsokak – neka to i kaže. Sledeći potez nije na nama“, istakao je ruski ministar nakon sastanka sa stranim ambasadorima o situaciji u Ukrajini.

On je istakao da Zapad na primitivan i prevarantski način mami zemlje svetske većine na mirovnu konferenciju o Ukrajini u Švajcarskoj koja se saziva na molbu Kijeva i naglasio je da Rusija ne pokušava da zabrani zemljama sveta da učestvuju u tom samitu, jer Moskva nema diktatorske manire.

Harkov, Ukrajina
foto: Shutterstock

Kina predložila najrazumniji plan

Lavrov je saopštio da je Kina do sada predložila najjasniji i najrazumniji plan za rešavanje situacije oko Ukrajine.

Najjasniji plan je prošle godine predložila Kina – 12 tačaka, kako su rekli, skup principa i pristupa. Naši kineski prijatelji su rekli da bi prvo želeli da postignu saglasnost svih ostalih učesnika o svim tih principima“, istakao je ruski ministar.

Kako je dodao, za razliku od „formule mira“ Vladimira Zelenskog koju Rusija odbacuje, kineski plan je takav da je svih 12 tačaka međusobno povezano i zavisno.

„Kritikovali su taj plan da nije korektan. Ali to je razuman plan koji je velika kineska civilizacija predložila za razgovor“, ocenio je on.

On je dodao da Zapad sada nije spreman da razgovara o pregovorima o rešavanju situacije u Ukrajini.

„Mislim da više niko ne shvata ozbiljno neke poluprovokativne pozive da se Rusija ubedi da radi po 'formuli' Zelenskog i da sam na mestu ljudi kojima je stalno do svoje reputacije, ja bih prestao da spominjem tu 'formulu', a pogotovo po dvadesethiljaditi put“, rekao je Lavrov.

On je dodao da je Rusija prilikom rešavanja situacije oko Ukrajine spremna da razgovara, između ostalog, i o osiguravanju bezbednosnih interesa Ukrajine i drugih zemalja, ali samo ukoliko se dijalog o rešavanju sukoba bude vodio pod jednakim uslovima, kazao je Lavrov.

Kurir.rs/Sputnjik/Preneo: P. P.

Bonus video:

04:14

PUTIN ĆE PRIZNATI KOSOVO, A LAVROV JE AMERIČKI IGRAČ?! General u penziji: Ukrajinci smrskavali glave Rusima

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track