SMRT SEDAM HUMANITARACA U GAZI: Izrael smenio dva oficira zbog ozbiljnih grešaka i kršenja vojne procedure
Foto: FADEL SENNA / AFP / Profimedia

SMRT SEDAM HUMANITARACA U GAZI: Izrael smenio dva oficira zbog ozbiljnih grešaka i kršenja vojne procedure

Planeta -

Izraelska istraga o ubistvu sedam humanitarnih radnika u ovonedeljnom vazdušnom napadu u Gazi utvrdila je ozbiljne greške i kršenja vojne procedure zbog čega su smenjena dva oficira, a viši komandanti službeno ukoreni.

Izraelske snage su pogrešno zaključile da gađaju Hamasove borce kad je dron pogodio tri vozila nevladine organizacije Svetske centralne kuhinje (WCK), navodi se u izveštaju u kojem se dodaje da su prekršene standardne procedure.

„Napad na vozila humanitarnog udruženja je ozbiljna greška proizašla iz niza propusta zbog pogrešne identifikacije, grešaka u donošenju odluka i napadu koji je u suprotnosti sa Standardnim procedurama izvšenja operacija (SOP)“, navela je vojska u petak u saopštenju.

Zbog navedenih propusta smenjeni su oficiri u rangu pukovnika i majora, dok su službeno ukoreni viši oficiri, uključujući i generala koji je na čelu Južnog komande.

Izraelska vojska je isti dan, u ponedeljak uveče, priznala da su njene snage napad izvele greškom i izvinila se za „nenamernu“ smrt sedmorice ljudi, među kojima su državljani Velike Britanije, Australije i Poljske, dvojni američko-kanadski državljanin i Palestinac. Napad je izazvao žestoke osude u svetu.

Kurir.rs/Index/Preneo: P. P.

Bonus video:

01:15

IMATE PRAVO DA GA UBIJETE GDE GOD DA SE NALAZI! Politikolog objašnjava ZAŠTO je Izrael gađao iranski konzulat META JE BIO ON?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track