EKVADORSKA POLICIJA UPALA U AMBASADU MEKSIKA: Specijalci odveli bivšeg potpredsednika koji je tražio politički azil (FOTO)
Foto: EPA/Jose Jacome

skandal

EKVADORSKA POLICIJA UPALA U AMBASADU MEKSIKA: Specijalci odveli bivšeg potpredsednika koji je tražio politički azil (FOTO)

Planeta -

Ekvadorska policija upala je u petak uveče u ambasadu Meksika i uhapsila bivšeg potpredsednika Horhea Glasa koji se tamo sklonio i zatražio politički azil!

Glas, dva puta osuđen za korupciju, nalazio se u ambasadi u Кitu od decembra kad je zatražio politički azil, a Meksiko je taj zahtev odobrio ranije u petak.

- Policija je nasilno ušla u ambasadu Meksika u Кitu pre hapšenja - objavio je meksički predsednik Andres Manuel Lopez Obrador na svom profilu na društvenoj mreži X.

Кancelarija ekvadorskog predsednika navela je u saopštenju da je uhapsila Glasa koji je bio potpredsednik pod levičarskom vladom Rafaela Кoreje između 2013. i 2017. godine.

Ispred zgrade suda za prekršaje, gde je odveden bivši potpredsednik, bile su primetne jake vojne snage.

Ekvador, upad u ambasadu
foto: EPA/Jose Jacome

Hapšenje je novi čin u eskalaciji tenzija između Meksika i Ekvadora koji je u četvrtak proglasio meksičkog ambasadora u Кitu personom non grata. Ekvador tvrdi da je stav Meksika povodom zahteva za azil bio nezakonit.

Predsedništvo Ekvadora je u saopštenju optužilo Meksiko da je zloupotrebio imunitet i privilegije date diplomatskoj misiji u kojoj se nalazio bivši potpredsednik i da mu je dao diplomatski azil suprotno konvencionalnom zakonskom okviru.

Ekvador, upad u ambasadu
foto: EPA/Jose Jacome

Obrador je rekao da je dao instrukcije šefici meksičke diplomatije Alisiji Barseni da prekine diplomatske odnose sa Ekvadorom nazivajući hapšenje Glasa "autoritarnim činom" i kršenjem međunarodnog prava i meksičkog suvereniteta. Barsena je najavila momentalnu obustavu diplomatskih veza sa južnoameričkom nacijom.

Ekvador, upad u ambasadu
foto: EPA/Jose Jacome

Vlasti Ekvadora zatražile su od Meksika dozvolu da uđu u ambasadu i uhapse Glasa koji je 2017. osuđen na šest godina zatvora nakon što je proglašen krivim za primanje mita od brazilske građevinske firme Odebreht u zamenu za dodelu vladinih ugovora.

Glas, koji se nalazi na poternici zbog drugog slučaja korupcije, požalio se da ga progone zbog političke pripadnosti, ali vlada Ekvadora to poriče.

Zvaničnici Ekvadora ove nedelje su bili ljuti zbog komentara Lopeza Obradora o krvavim izborima u južnoameričkoj zemlji prošle godine na kojima je ubijen jedan predsednički kandidat .

Predsednik Ekvadora Danijel Noboa preuzeo je dužnost krajem prošle godine i brzo se suočio sa eskalirajućim sukobom sa narko-bandama. To ga je navelo da početkom godine proglasi vanredno stanje širom zemlje koje je prošlog meseca produžio.

(Kurir.rs/Reuters/Preneo Z.Ko)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track