AMERIKA U PRIPRAVNOSTI ZBOG ODMAZDE IRANA: Strahuje se i od najgoreg scenarija VAŠINGTON UVEREN DA JE NAPAD NEIZBEŽAN
Foto: EPA

osveta za ambasadu

AMERIKA U PRIPRAVNOSTI ZBOG ODMAZDE IRANA: Strahuje se i od najgoreg scenarija VAŠINGTON UVEREN DA JE NAPAD NEIZBEŽAN

Planeta -

Amerika se nalazi u visokoj pripravnosti zbog moguće osvete Irana za izraelski napad na iransku ambasadu u Damasku!

Visoki zvaničnik američke administracije kaže za CNN da bi "značajan napad" mogao da se dogodi već tokom sledeće nedelje i da bi Iran mogao da gađa izraelske ili američke pozicije u regionu kao odgovor na napad Izraela u ponedeljak u kome su ubijeni najviši iranski komandanti.

Visoki američki zvaničnici prema njegovim rečima trenutno veruju da je napad Irana neizbežan i taj stav dele i njihove izraelske kolege. Dve vlade predviđaju da bi iranski napad mogao da se odvija na više različitih način.

Predstojeći iranski napad bio je glavna tema telefonskog razgovora američkog predsednika Džoa Bajdena sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom u četvrtak.

Mohamed Reza Zahedi
Mohamed Reza Zahedifoto: IRGC

- Dve vlade u petak nisu znale kad i kako Iran planira da uzvrati - rekao je zvaničnik za CNN.

Direktan udar Irana na Izrael jedan je od najgorih scenarija za koji se Bajdenova administracija sprema jer bi garantovao brzu eskalaciju ionako burne situacije na Bliskom istoku. Takav udar bi mogao da dovede do toga da se rat Izrael-Hamas proširi u širi regionalni sukob. To je nešto što je Bajden dugo pokušavao da izbegne.

Iran je obećao da će se osvetiti nakon izraelskog vazdušnog napada na kompleks iranske ambasade u Siriji u kome je poginulo najmanje sedam zvaničnika. Među ubijenima su general Mohamed Reza Zahedi i viši komandant Mohamed Hadi Hadži Rahimi.

Zahedi je bivši komandant kopnenih snaga i vazduhoplovstva Iranske revolucionarne garde i najistaknutija iranska meta ubijena otkako je tadašnji američki predsednik Donald Tramp naredio atentat na generala IRGC Кasema Sulejmanija u Bagdadu 2020. godine.

SAD su brzo obavestile Iran da Bajdenova administracija nije umešana i da nije imala unapred saznanja o napadu na ambasadu u ponedeljak i upozorile su Iran da ne napada američku imovinu.

Izrael je intenzivirao svoju vojnu kampanju protiv Irana i njegovih regionalnih zastupnika nakon napada palestinske grupe Hamas koju podržava Teheran na Izrael 7. oktobra.

(Kurir.rs/CNN/Preneo Z.Ko)

Bonus video:

02:05

MOGUĆA KOPNENA OFANZIVA AMERIKE NA IRAN? Zoronjić tvrdi: SAD će krenuti u invaziju kao što su na Irak, zato su uplašeni

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track