DRAMATIČNO U GRČKOJ: Širom zemlje od jutros izbio 71 požar, šest regiona u pripravnosti
Foto: Shutterstock

DRAMATIČNO U GRČKOJ: Širom zemlje od jutros izbio 71 požar, šest regiona u pripravnosti

Planeta -

Širom Grčke od 6.00 časova jutros do 18 časova popodne izbio je 71 požar. Zbog situacije sa požarima održan je sastanak sa grupom meteorologa, a potom i sastanak Koordinacionog tela, kojem je prisustvovao ministar za klimatske krize i civilnu zaštitu Vasilis Kikilijas, prenela je Amna.

Na sastanku je razgovarano o snažnom vetru koji će duvati sutra, u ponedeljak i utorak u različitim regionima Grčke, što će rezultirati rizikom od izbijanja istovremenih požara. Odlučeno je da sve snage Civilne zaštite za regione Peloponeza, Atike, Krita, Severnog i Južnog Egeja i Centralne Grčke budu u stanju pripravnosti zbog visokog rizika od požara.

Konkretno, prema prognozama meteorologa, jaki vetrovi će duvati na severu Egeja, Atici, Beotiji, Kikladima, Kritu i jugoistočnom Peloponezu, što će situaciju učiniti izuzetno opasnom za izbijanje požara.

požar, požari, Grčka
foto: EPA/Kostas Tsironis

Što se tiče požara, koji se jutros izbio u šumskoj oblasti Mavros Kolimbos u Lasitiju na Kritu, je bolja, saopštila je Vatrogasna služba.

Kako je saopšteno iz Vatrogasne službe, oni deluju na nekoliko raštrkanih žarišta iznad Mavro Kolimbosa i Kucurasa u planinskom delu, dok na ostalim mestima ima samo dima. Vatrogasne snage ostaće na licu mesta tokom cele večeri, a u požaru su povređene tri osobe, među kojima i 74-godišnji muškarac koji je sa opekotinama i problemima sa disanjem prebačen u bolnicu Venizelio i intubiran, prenosi Tanjug.

Na licu mesta deluje 169 vatrogasaca sa 12 pešačkih jedinica, 30 vozila, dok iz vazduha pomažu četiri helikoptera, od kojih je jedan za koordinaciju.

Naselja Mavros Kolimbos, Ahlija, Agija Fotija i Galini od jutros su evakuisana.

Kurir.rs/Politika/Amna

Bonus video:

01:20

GRČKA POD HITNO DA NAPRAVI PLAN ZA REKONSTRUKCIJU ŠUMA! Metorolog otkrio: One su važne za održavanje KLIMATSKE RAVNOTEŽE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track