PUTINA JUTROS DOČEKALA SREĆNA VEST! Ficov kandidat za predsednika članice NATO pobedio zagovornika slanja oružja UKRAJINI (FOTO)
Foto: VLADIMIR SIMICEK / AFP / Profimedia, EPA Mikhail Metzelsputnikkremlin

POBEDA PRORUSKE OPCIJE NA PREDSEDNIČKIM IZBORIMA U SLOVAČKOJ

PUTINA JUTROS DOČEKALA SREĆNA VEST! Ficov kandidat za predsednika članice NATO pobedio zagovornika slanja oružja UKRAJINI (FOTO)

Planeta -

Peter Pelegrini, predsednik slovačkog parlamenta, pobedio je na predsedničkim izborima u toj zemlji članici EU i NATO, čime se u Bratislavi učvršćuje vlast premijera Roberta Fica koji je prekinuo isporuku oružja Ukrajini.

Dojče vele prenosi noćašnje saopštenje izborne komisije da je nakon utvrđenih rezultata iz 99,8 odsto izbornih jedinica, Peter Pelegrini (48) sa nešto više od 53 odsto glasova jasno ispred nezavisnog kandidata Ivana Korčoka (60), koji je dobio nešto manje od 47 odsto.

Korčok je pred novinarima u Bratislavi priznao poraz i Pelegriniju čestitao pobedu. Novinska agencija TASR citirala je liberalnog bivšeg ministra spoljnih poslova koji je rekao da je „razočaran".

On je imao podršku liberalnih i konzervativnih opozicionih stranaka i tokom masovnih protesta protiv vlade.

Korčok je obećavao da će formirati protivtežu levičarskoj nacionalističkoj vladi pod premijerom Robertom Ficom, a zalaže se za odlučnu vojnu podršku Ukrajini.

Pelegrini: „Slovačkoj je potreban mir"

Pelegrini je vodio kampanju pod sloganom „Slovačkoj je potreban mir" kako bi prevazišla duboke unutrašnje političke podele u zemlji članici EU i NATO, koja se na istoku graniči sa Ukrajinom.

On poziva na oprez kada je reč o isporuci oružja, pozivajući se pritom i na stav nemačkog kancelara Olafa Šolca.

- Biću predsednik koji će podržati vladu u njenim naporima da poboljša živote ljudi. Učiniću sve da Slovačka zauvek ostane na strani mira, a ne na strani rata - rekao je Pelegrini u svom predizbornom štabu.

Navodi se da Pelegrini sada učvršćuje vlast premijera Fica koji je prošlog oktobra preuzeo vlast po četvrti put i okrenuo spoljnu politiku zemlje ka više proruskim stavovima i pokrenuo reforme krivičnog prava i medija, što je izazvalo zabrinutost zbog mogućeg slabljenja vladavine prava.

Robert Fico, Peter Pellegrini
foto: VLADIMIR SIMICEK / AFP / Profimedia

Pelegrini je rekao da njegova pobeda znači da će vlada imati podršku u svojim ciljevima, i da neće morati da se suočava sa „opozicionim, oportunističkim centrom moći” misleći na odlazeću liberalnu predsednicu Zuzanu Kaputovu.

Ficova koalicija koja uključuje stranku Hlas na čelu sa Pelegrinijem prekinula je slovačke zvanične isporuke oružja Ukrajini. Fico je govorio o „zapadnom uticaju" u ratu koji je samo doveo do međusobnog ubijanja slovenskih naroda.

Funkcija predsednika u Slovačkoj

Predsednik države u Slovačkoj pre svega ima reprezentativnu ulogu.

Ali, predsednik može da stavi veto na zakone ili ih ospori pred ustavnim sudom.

On imenuje sudije Ustavnog suda, koji bi mogli da postanu važni u političkim sukobima oko sudbine Ficovih reformi, što bi dramatično ublažilo kazne za korupciju.

Peter Pelegrini
Peter Pelegrinifoto: Šálek Václav / ČTK / Profimedia

Predsednikova reč ima veliku težinu u javnosti.

Ivan Korčok
Ivan Korčokfoto: Šálek Václav / ČTK / Profimedia

U slučaju vladine krize, on može privremeno sam da formira vladu, kao što se poslednji put dogodilo prošle 2023. godine.

BBC: Fico tvrdi da je Putin "nepravedno demonizovan"

Slovačka, Ivan Korčok, Vladimir Putin, Volodomir Zelenski, Peter Pelegrini, Robert Fico
foto: Šálek Václav / ČTK / Profimedia, AP Armando Babani, AP Sergei Guneyev, Shutterstock, Sameer Al-Doumy / AFP / Profimedia

Pobedom Pelegrinija na predsednićkim izborima u Slovačkoj bavio se i BBC koji je naveo da je ova zemlja pre povratka na vlast Fica u oktobru prošle godine bila jedna od najčvršćih saveznica Ukrajine, da bi potom novoimenovani predsednik vlade objavio da prekida vojnu pomoć Kijevu. Fico je pozvao i druge zapadne zemlje da to učine, zatražio je trenutni prekidni vatre i mirovne pregovore sa Moskvom. Britanski medijski servis podseća da je Fico nedavno izjavio da je ruski predsednik Vladimir Putin "nepravdeno demonizovan" i ocenio da bi prijem Ukrajine u NATO označio početak Trećeg svetskog rata.

(Kurir.rs/Dojče vele/BBC/Preveo, preveo i priredio: N. V.)

Bonus video:

06:55

PUTIN ZAGRMEO NA PRVOM OBRAĆANJU NAKON POBEDE: Ko god je hteo da nas uplaši MORA DA RAZUME JEDNO! Imamo grandiozne projekte!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track