NAUČNICI SU UOČILI OGROMNU "RUPU" U OKEANU, A ISTINA JE MNOGO JEZIVIJA: Priča o ovom mestu ledi krv u žilama (FOTO)
Foto: Printscreen

užasan prizor

NAUČNICI SU UOČILI OGROMNU "RUPU" U OKEANU, A ISTINA JE MNOGO JEZIVIJA: Priča o ovom mestu ledi krv u žilama (FOTO)

Planeta -

Pentagram, ostrvo koje nestaje, kopnena masa samo su neke od pretpostavki koje su gledaoci Gugl mapa imali kad su videli "crnu rupu" na snimku.

A usred Pacifika, naučnici su uočili ogromnu rupu u okean koja na prvi pogled izgleda sasvim čudno.

Snimak iznad sredine Pacifika čini se da pokazuje greben koji okružuje crna jama, a koja naizgled uranja duboko u Zemlju. Oni koji su videli ovaj prizor na Gugli mapi mislili su da je zamagljena zbog nacionalne bezbednosti, sumnjajući da se radi o vojnoj bazi.

Međutim, zadivljujuća scena je jednostavno optička iluzija. "Rupa" je u stvari gusto zbijena šuma stabala pizonije na udaljenom ostrvu Vostok, 400 milja severozapadno od tropskog raja Tahitija.

Vostok je, čini se, podjednako lep, ali i smrtonosan.

Pizonije su takođe poznate kao ubice ptica, a u njegovoj gustoj krošnji su zamršene kosti onih koji su postali žrtve.

Razlog? Njihovo super-lepljivo seme.

Drveće širi svoje seme raznim mehanizmima. Oni mogu koristiti vetar da ih nose ili podstiču životinje da ih pojedu i odlažu na drugom kraju.

Ali na malom ostrvu kao što je Vostok, zapravo nema gde da se seme raširi, pa je drveću potrebno "rešenje". Drveće je razvilo seme koje se zalepi za morske ptice koje se gnezde na udaljenom ostrvu.

Međutim, semenke su toliko lepljive da se ptice mogu potpuno zaplesti u njih. Sama težina semena može da optereti ptice, sprečavajući ih da polete.

Ova stabla 'hvatači ptica' mogu imati razoran uticaj na populaciju ptica. Studija o ostrvu na Sejšelima, koje je takođe dom drveća pizonije, pokazala je da su ubili četvrtinu belih čigri i skoro desetinu tropskih strižnjaka.

Ptica, Paraziti
foto: Shutterstock

U jezivim scenama, ptice bivaju potpuno umotane u seme i smolu, umiru od gladi, a njihovi mumificirani leševi vise sa drveća.

I čini se da nema evolucione koristi od lepljivog semena drveća 'hvatača ptica'.

"Ekstremna lepljivost semena očigledno je evoluirala da bi se odupirala uklanjanju od strane morskih ptica i tako olakšala širenje na velike udaljenosti".

Dakle, evo ga. Ogromna rupa u okeanu je u stvari ostrvo puno slučajnih ubica ptica.

(Kurir.rs/Metro/Preneo: A.N.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track