UKRAJINSKE SNAGE NAPALE VAŽNO UPORIŠTE U ZAPOROŽJU: Pogođena ozbiljna strateška tačka
Foto: Prinbtscreen/East2West

UKRAJINSKE SNAGE NAPALE VAŽNO UPORIŠTE U ZAPOROŽJU: Pogođena ozbiljna strateška tačka

Planeta -

Dronovi oružanih snaga Ukrajine (AFU) napali su nuklearnu elektranu u Zaporožju.

"Danas je zabeležen napad bespilotne letelice na prostor kantine koja se nalazi u sklopu nuklearke Zaporožja. Kamion koji je istovarao hranu je oštećen tokom napada dronom, a zabeležen je još jedan dolazak drona u zoni teretne luke."

"Nijedna nuklearna elektrana u svetu nije dizajnirana da izdrži potpunu vatru oružanih snaga, a oštećenje infrastrukturnih objekata može uticati na bezbedan rad nuklearnih elektrana", prenosi Telegram kanal ove nuklearke.

Kako je napomenula direktorka za komunikacije ZNPP Evgenija Jašina , zaposleni u stanici i stručnjaci IAEA koji se nalaze tamo nisu povređeni.

Zaporoška nuklearna elektrana ​​nalazi se u Energodaru i obuhvata šest energetskih blokova ukupnog kapaciteta 6 GV. Ovo je najveća nuklearna elektrana u Evropi. Krajem februara 2022. godine, objekat su preuzele ruske snage. Od tada su jedinice ukrajinske vojske periodično granatirale i stambena naselja Energodara i područje stanice, koristeći bespilotne letelice, tešku artiljeriju i višecevne raketne sisteme.

(Kurir.rs/Tass/ Foto. Ilustracija/Preneo: A.N.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track