MISTERIOZNO OTKRIĆE U NEVADI: Indijanci veruju da je pećina groblje džinova, a naučnici ni posle 100 godina NEMAJU ODGOVOR (VIDEO)
Foto: Printscreen/YouTube

neverica

MISTERIOZNO OTKRIĆE U NEVADI: Indijanci veruju da je pećina groblje džinova, a naučnici ni posle 100 godina NEMAJU ODGOVOR (VIDEO)

Planeta -

Misteriozni džinovski skeleti visoki oko tri metra koji su navodno otkriveni u pećinama Nevade zbunjuju naučnike i vek kasnije!

Tvrdnje o velikim ljudima, koji su harali područjem oko današnjeg gradića Lavloka pre hiljadama godina, ukorenjene su u predanju Indijanaca koje govori o ratobornim crvenokosim i ​​bledoputim divovima koji su stigli iz Centralne Amerike čamcem i napali lokalna plemena. Osvajači su prema predanju domorodačkog naroda Pajute nakon nekoliko godina rata oterani u lokalnu pećinu i ubijeni.

Stručnjaci veruju da je priča o džinovskim ratnicima verovatno legenda, ali izveštaji o otkrićima napravljenim u oblasti Lavloka pre nekoliko decenija i dalje postavljaju mnoga pitanja bez odgovora.

Prvo otkriće dogodilo se 1911. godine kad je nekoliko rudara, tragajući za izmetom slepih miševa koji se koristi kao đubrivo, iskopalo navodno 60 ljudskih skeleta, a neki od njih su bili viši od dva metra. Izuzetno otkriće pominje se u biografiji rudarskog inženjera Džona T. Rida iz 1935. godine, međutim, nijedan dokaz koji bi dokazao postojanje ogromnih ostataka, navodi časopis Arheolodži vorld, nikada nije materijalizovan.

Međutim, dva naredna iskopavanja, koja su obavljena 1912. i 1924. godine, iznela su na videlo hiljade drevnih artefakata, među kojima je i sandala dužine od neverovatnih 38 centimetara! Penzionisana NBA zvezda Šakil O'Nil, koji je visok 2,16 metara, nosi obuću manju za sedam brojeva.

Radiokarbonsko datiranje je kasnije postavilo fragmente ljudskih kostiju i biljni materijal pronađene u pećini između 2030. godine pre nove ere i 1218. pre nove ere. Još jedno iznenađujuće otkriće napravljeno u pećini Lavlok bio je otisak ruke ugrađen u stenu koji je bio dvostruko veći od prosečnog ljudskog dlana.

Članak objavljen u "Reviji rudara Nevade" 1931. godine govori o otkriću dva mumificirana skeleta u suvom koritu jezera izvan Lavloka. Posmrtni ostaci su navodno bili dugi 2,6 m i 3,05 m i imali crvenu kosu.

Iako neki stručnjaci veruju da je crvena nijansa kose mogla biti uzrokovana izlaganjem okolini, izgled skeleta je u skladu sa pričama lokalnog plemena o grupi džinovskih crvenokosih varvara.

Legenda kaže da je Si-Teh-Cah došao u Nevadu iz daleke zemlje pre nekih 3.000 godina nakon što je prešao okean u čamcima napravljenim od biljke šikare. Pridošlice su napale lokalno stanovništvo, a to je izazvalo krvavi i višegodišnji sukob. Na kraju su se razna plemena udružila snage kako bi ulovila i istrebila varvare.

Rečeno je da je poslednji od crvenokosih divova potražio utočište u pećini Lavlok, ali je sklonište na kraju postalo njihova grobnica nakon što su domoroci ispalili strele u njih i zapalili vatru na ušću pećine.

(Kurir.rs/NY Post/Preneo Z.Ko)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track