NEMAČKA PRED SUDOM U HAGU: Počeo postupak povodom zahteva Nikaragve da se Berlinu spreči "omogućavanje genocida" (VIDEO)
Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia, Shutterstock

TRAŽI SE ONEMOGUĆAVANJE VOJNE POMOĆI IZRAELU ZBOG RAT U POJASU GAZE

NEMAČKA PRED SUDOM U HAGU: Počeo postupak povodom zahteva Nikaragve da se Berlinu spreči "omogućavanje genocida" (VIDEO)

Planeta -

Međunarodni sud pravde u Hagu počeo je danas postupak povodom zahteva Nikaragve da se Nemačkoj onemogući pružanje vojne i druge pomoći Izraelu.

Centralnoamerička zemlja tvrdi da time Berlin omogućava genocid u Pojasu Gaze i krši međunarodno humanitarno pravo.

Nikaragva tvrdi da Nemačka, pružanjem Izraelu političke, finasijske i vojne pomoći i uskraćivanjem finansiranja Agencije Ujedinjenih nacija za pomoć Palestincima (UNRWA), olakšava sprovođenje genocida i izbegava obavezu da uradi sve što je moguće kako bi se genocid sprečio.

Palestinske vlasti tvrde da je tokom šest meseci sukoba u Pojasu Gaze ubijeno više od 33.000 osoba, uglavnom žena i dece, navodi AP.

Ministarstvo spoljnih poslova u Berlinu je u petak saopštilo da Nemačka nije prekršila ni Konvenciju o genocidu, ni međunarodno humanitarno pravo, što će detaljno obrazložiti pred sudom u Hagu.

(Kurir.rs/Fonet)

Bonus video:

09:28

AMERIKA U VELIKOM PROBLEMU?! Petronijević: Ukoliko se u Hagu dokaže da je IZRAEL IZVRŠIO GENOCID, pokrenuće se i ODGOVORNOST SAD-a

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track