RUSIJA PONOVO UPOZORILA SUSEDA DA SE NE IGRA VATROM: Takva provokacija sigurno neće proći bez ADEKVATNOG ODGOVORA
Foto: Shutterstock

novi detalji

RUSIJA PONOVO UPOZORILA SUSEDA DA SE NE IGRA VATROM: Takva provokacija sigurno neće proći bez ADEKVATNOG ODGOVORA

Planeta -

Rusija je ponovo upozorila Helsinki da moguće raspoređivanje NATO nuklearnog oružja u Finskoj neće proći bez odgovora!

Ruski ambasador u Helsinkiju Pavel Кuznjecov navodi da će reakcija Moskve biti adekvatna.

- Danas samo 20 odsto građana podržava moguće raspoređivanje nuklearnog oružja na finskoj teritoriji, a oko 40 odsto stanovništva podržava njegov tranzit kroz Finsku. Finci ne mogu, a da ne shvate da tako ozbiljan provokativni korak neće ostati bez odgovora ruske strane - rekao je Kuznjecov u intervjuu za TASS.

Kuznjecov navodi da će finska vlada sledećeg proleća početi da razmatra predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o nuklearnoj energiji odnosno o mogućem ukidanju pravila o zabrani uvoza nuklearnog oružja u zemlju.

- Vlada do kraja jeseni planira da odluči da li će u nacrtu zakona biti predlog za ukidanje ili prilagođavanje norme u vezi sa nuklearnim oružjem. Naravno, ne možemo, a da ne reagujemo na moguće odluke finske vlade - objasnio je Кuznjecov i napomenuo da će se dokument verovatno razmatrati dosta dugo.

Ambasador je dodao da se granica dve zemlje pretvorila u zonu potencijalne eskalacije nakon što je Finska ušla u NATO.

- Rusija neće ostaviti bez odgovora nagomilavanje vojnog potencijala alijanse u blizini njenih granica. Reakcija će biti adekvatna, ali ne nužno i simetrična, ali svakako zasnovana na interesima naše nacionalne bezbednosti - zaključio je ambasador.

Finska ministarka spoljnih poslova Elina Valtonen istakla je na sastanku predstavnika NATO u Briselu da su joj ruski predsednik i ministar odbrane Vladimir Putin i Sergej Šojgu pretili da će stvoriti probleme Finskoj kao odmazdu za njen prijem u NATO i da će ojačati vojno prisustvo na njenim granicama.

Rusija je prema njenim rečima uvek imala trupe locirane duž i blizu finske granice.

- Granica nikada nije bila tako prazna kao sada. Očigledno zato što su trupe zauzete negde drugde - rekaklaje Valtonen.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova, podsetimo, upozorilo je nedavno da će Moskva smatrati finske objekte i skladišta "legitimnim ciljevima" ako SAD rasporede nuklearno oružje u toj zemlji!

(Kurir.rs/Moscow Times/Preneo Z.Ko)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track