KALAŠNJIKOV IMA LOŠE VESTI ZA ZELENSKOG Podnet izveštaj sa fronta kod Časiv Jara, predsednik upozorio na mogućnost PORAZA UKRAJINE
Foto: Roman PILIPEY / AFP / Profimedia, Shutterstock, screenshot

ANALIZA DOJČE VELEA O NAPREDOVANJU RUSKE VOJSKE NA BOJIŠTU

KALAŠNJIKOV IMA LOŠE VESTI ZA ZELENSKOG Podnet izveštaj sa fronta kod Časiv Jara, predsednik upozorio na mogućnost PORAZA UKRAJINE

Planeta -

Ruska vojska napreduje na bojištu, Ukrajincima nedostaje municija, a republikanci i dalje blokiraju vojnu pomoć u američkom Kongresu i to zabrinjava ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

Dojče vele navodi da je Zelenski upozorio na mogućnost vojnog poraza njegove zemlje. S obzirom na izostanak nove vojne pomoći iz SAD, Zelenski je tokom video-konferencije United24, donatorske inicijative ukrajinske vlade, rekao: „Ako Kongres ne pomogne Ukrajini, Ukrajina će izgubiti rat.“

Rusija je proteklih dana osvojila dodatna područja na istoku Ukrajine, pogotovo na delu fronta u blizini grada Časiv Jara, oko kojeg se vode teške borbe.

Volodimir Zelenski
foto: Printscreen, Profimedia

„Bez podrške Kongresa, nama će biti teško da pobedimo ili čak da preživimo“, naglasio je Zelenski. Ukrajinski predsednik je osim toga ponovio upozorenje da bi Rusija, u slučaju da Ukrajina izgubi rat, mogla „napasti i druge države“.

Bitka za Časiv Jar

Trenutna situacija na frontu u blizini Časiv Jara je „prilično teška i napeta“, izjavio je portparol 26. artiljerijske brigade Oleh Kalašnjikov u nedelju na ukrajinskoj televiziji.

Prema njegovim navodima, ukrajinske snage su do sada oko Časiv Jara uspevale da odole ruskim napadima, te je dodao da su moskovske trupe „u fazi povlačenja“.

Predstavnici ruske vlade su pak u petak, kako je objavila ruska novinska agencija RIA, saopštili da su ruski vojnici ušli u rubne kvartove grada koji je pretvoren u utvrdu ukrajinskih snaga. Ukrajina je te navode demantovala.

Časiv Jar
foto: Printscreen/Telegram, AP

Časiv Jar se nalazio u regionu Donjecka, i izgleda da je taj grad sledeći veliki cilj ruske vojske. Strateški važno mesto se nalazi samo nekoliko kilometara zapadnije od Bahmuta, grada kojeg su Rusi zauzeli u maju prošle godine, i to nakon višemesečnih, žestokih borbi.

U slučaju da ruske snage zauzmu Časiv Jar, to bi značilo da mogu pojačati napade na Kramatorsk u Donbasu, veći grad koji je pre rata brojao oko 160.000 stanovnika, a nalazi se oko 30 kilometara jugoistočno od Časiv Jara.

Oružje i municija za Ukrajinu

SAD su od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine najvažniji donator vojne pomoći Kijevu.

No, od prošle godine republikanci u Kongresu, pod pritiskom bivšeg i možda budućeg šefa Bele kuće Donalda Trampa, blokiraju novi paket vojne i finansijske podrške.

Radi se o paketu pomoći teškom oko 60 milijardi dolara. U Kongresu ovog ponedeljka počinje prvo zasedanje nakon prolećne pauze.

Ukrajina se u odbrani od ruske agresije već neko vreme suočava s manjkom municije, te doslovno zavisi od vojne pomoći iz inostranstva. Odugovlačenje oko slanja novog paketa vojne pomoći iz SAD dodatno otežava napore ukrajinskih snaga po pitanju odbrane od ruskih trupa.

Chasiv Yar, vrata Dombasa, Časiv Jar
foto: Roman PILIPEY / AFP / Profimedia

Britanski šef diplomatije Dejvid Kameron namerava da se tokom posete SAD zauzme oko deblokade slanja američke vojne pomoći Kijevu.

Kako piše britanski list Telegraf, Kameron će tokom susreta s republikanskim predsednikom Predstavničkog doma u Vašingtonu, Majkom Džonsonom, upozoriti svog domaćina da SAD ugrožavaju sigurnost Zapada ako se i dalje protive slanju vojne pomoći.

Napad na nuklearku Zaporožje?

Rusija je uto optužila Ukrajinu da je dronovima napala nuklearku Zaporožje. U napadu je povređeno troje radnika atomske centrale, tvrde Rusi.

Ukrajina je demantovala te navode o napadu na nuklearku koja se nalazi pod ruskom kontrolom.

Ruski atomski koncern Rosatom saopštio je prethodno da su Ukrajinci izveli napad u blizini kantine te nuklearke, na području na kojem se vršio pretovar, odnosno na kupolu šestog reaktora.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) je potvrdila da su njeni stručnjaci informisani o napadu dronovima na Zaporožje. Zabeležena su tri „pogotka“ na to postrojenje, tvrdi se.

Zaporožje, dron
foto: Dmytro Smolyenko / Zuma Press / Profimedia, A1c James Thompson/Us Air / Zuma Press / Profimedia

Šteta zabeležena na bloku 6 doduše ne ugrožava nuklearnu sigurnost, ali ipak se radi o teškom incidentu koji je ugrozio sigurnost reaktora, saopštio je šef IAEA-a Rafael Grosi.

On je ponovio upozorenje po pitanju mogućih rizika takvih napada, te je pozvao sve strane da odustanu od bilo kakvih akcija koje bi mogle ugroziti nuklearnu sigurnost. Takvi „bezobzirni napadi znatno povećavaju rizik teške atomske havarije i moraju odmah prestati“.

Ukrajina demantuje napad

Andrij Jusov, portparol Glavne direkcije tajnih službi Ukrajine, rekao je da Kijev nema nikakve veze s incidentima u nuklearki. „Ukrajina ne učestvuje ni u kakvim oružanim provokacijama na području nuklearne elektrane Zaporožje koje je Rusija ilegalno zauzela“, rekao je on.

I dodao kako su ruski napadi, pa i simulacija ukrajinskih napada na teritoriju nuklearke Zaporožje, kriminal i odavno poznata praksa ruskih osvajača.

Ruske trupe su najveću nuklearku na evropskom tlu zauzele neposredno nakon početka invazije. Vlade u Kijevu i Moskvi međusobno su se optuživale za učestale napade na atomsko postrojenje.

nuklearna elektrana Zaporožje, Zaporožje
foto: Handout / AFP / Profimedia

IAEA je u više navrata upozoravala na potencijalnu nuklearnu katastrofu. Šest reaktora nuklearne centrale Zaporožje – najveće u Evropi – već mesecima miruju, ali za održavanje funkcionalnosti sistema hlađenja potrebni su struja i osoblje.

Napadi dronovima na kritičnu infrastrukturu

Rusija je tokom protekle noći lansirala više od dvadeset dronova na Ukrajinu. Cilj je pre svega bila kritična infrastruktura na jugu i istoku zemlje, saopštilo je Ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo.

Ukrajinske snage su na području Odese, Mikolajiva, Kirovograda, Hmeljnickog i Žitomira uništile 17 dronova tipa Šahed, proizvedenih u Iranu, objavljeno je na Telegramu.

Harkov, Ukrajina
foto: Printscreen/Twitter

U regionu Zaporožja je po ukrajinskim navodima u napadu ruskih trupa ubijeno troje ljudi, a najmanje troje je ranjeno. Više je osoba povređeno u regionu Harkov na severoistoku zemlje, tvrde ukrajinski zvaničnici.

Lavrov u Kini

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov stigao je u posetu Kini. To je potvrdilo Ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije.

Lavrov bi tokom boravka u Kini trebalo da se sastane sa svojim kolegom Vangom Jiem, te razgovara o čitavom nizu „vrućih tema“, potvrđeno je iz Moskve.

Sergej Lavrov
foto: AP Sergei Ilnitsky

Među tim temama je i pitanje poboljšanja saradnje dveju zemalja u okviru međunarodnih organizacija poput Ujedinjenih nacija ili Grupe 20, ali i rat u Ukrajini, te situacija u azijsko-pacifičkom regionu.

(Kurir.rs/Dojče vele/Preneo: N. V.)

Bonus video:

04:16

ZELENSKI SIMBOL RATA U UKRAJINI, AKO GA SMENE DOĆI ĆE DO PRIMIRJA? Deđanski: Do PROLEĆA moguć KRAJ RATA, Evropa će plaćati CEH

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track