TENZIJE NA VRHUNCU! IRAN SE SPREMA ZA NAPAD: Američka flota spremna za odbranu izraelskih gradova
Foto: EPA Abedin Taherkenareh, EPA Yahya Arhab, Middle East Images/ABACA / Abaca Press / Profimedia, EPA Wael Hamzeh

TENZIJE NA VRHUNCU! IRAN SE SPREMA ZA NAPAD: Američka flota spremna za odbranu izraelskih gradova

Planeta -

Bliski istok ključa od informacija o tome da se Iran i njegove raketne snage nalaze u visokom stepenu priipravnosti i da je pitanje napada na Izrael samo pitanje trenutka i da je sve spremno i da se čeka signal.

Da se nešto kuva prvo je spomenuo Blumberg koji je objavio informaciju pozivajući se na američke naravno neimenovane zvaničnike da će Iran i iranske milicije u Iraku, Siriji i jemenski Huti krstarećim raketama i dronovima kamikazama napasti ciljeve, vladine zgrade širom Izraela. U večernjim satima spominje se i masovni raketno-dronovski napad na Golansku visoravan.

Da se nešto sprema počelo je signalizacijom da je nemačka Lufthanza obustavila sve letove prema i iz Teherana u sredu uveče i to će trajati do 13- aprila što ukazuje i da je napad pitanje trenutka.

Američka obaveštajna služba obavestila je Belu kuću i saveznike SAD o neizbežnosti uzvratnog udara Irana i njegovih zastupnika.

Američki državni sekretar Antoni Blinken i turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan vode hitne pregovore u pokušaju da odvrate Teheran od eskalacije.

Prema Blumbergovom izveštaju, strane misije u Izraelu počele su da se pripremaju za mogućnost napada i smišljaju planove za evakuaciju.

Visoki američki zvaničnik je navodno rekao za Al-Džaziru da je vojna imovina pod američkom centralnom komandom u visokom stanju pripravnosti i spremna da pomogne Izraelu u odbrani njegovog vazdušnog prostora ako ili kada Iran i proksi koju podržava Iran pokrenu veliki uzvratni napad Grupe u regionu.

Oni dalje navode da, ako se to dogodi, zajednički uzvratni udari Sjedinjenih Država i Izraela protiv iranskih snaga takođe nisu „isključeni“.

Kurir.rs/TV Front/Preneo: P. P.

Bonus video:

03:50

TAKER ZAUSTAVIO NAPAD SAD NA IRAN! Novinarka iznela šok tvrdnje: Karlson ima OGROMAN UTICAJ na Trampa, ali se ne bori za njega

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track