RUSI NAPOKON LANSIRALI TEŠKU RAKETU: Posle više kvarova krenuo PUT U KOSMOS, evo kakav teret nosi "Angara" (VIDEO)
Foto: Printscreen/RIA Novosti

RUSI NAPOKON LANSIRALI TEŠKU RAKETU: Posle više kvarova krenuo PUT U KOSMOS, evo kakav teret nosi "Angara" (VIDEO)

Planeta -

Raketa teške klase Angara-A5 lansirana je prvi put sa kosmodroma Vostočni u Rusiji.

Lansiranje je obavljeno u 12:00 časova po moskovskom vremenu. Posle 12 minuta i 26 sekundi, gornji stepen "Orion" se odvojio od trećeg stepena rakete. Sada mora da isporuči teret u orbitu.

Prvo lansiranje Angara-A5 iz Vostočnog prvobitno je bilo zakazano za 12:00 po moskovskom vremenu 9. aprila, ali je automatizacija dala komandu "lansiranje" dva minuta pre ovog vremena. Uzrok je bio kvar sistema za pritisak rezervoara oksidatora centralnog bloka rakete.

Lansiranje je odloženo za jedan dan, ali se 10. aprila situacija ponovila. Prema rečima šefa Roskosmosa Jurija Borisova, ovog puta raketa nije lansirana zbog kvara sistema kontrole lansiranja motora.

Infrastruktura za lansiranje za Angara na Istočnom je u izgradnji od 2018. Pre toga, izvršena su tri lansiranja lake klase Angara-A1.2, i tri lansiranja teške klase Angara-A5 sa kosmodroma Pleseck u oblasti Arhangelsk.

Pretpostavlja se da će u budućnosti sa kosmodroma u Amurskoj oblasti biti lansirana modernizovana Angara-A5M, uz pomoć kojih će u orbitu biti lansirani moduli ruske orbitalne stanice.

(Kurir.rs/RIA Novosti/Preneo: Đ. M.)

Bonus video:

00:47

JAPANSKA RAKETA EKSPLODIRALA PO POLETANJU! Trebalo je da prva u toj zemlji ponese satelit u orbitu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track