PUTIN OBJASNIO RAZLOGE RAZORNIH NAPADA: Cilj udara na energetski sistem je da se demilitarizuje Ukrajina
Foto: AP Alexander Zemlianichenko

PUTIN OBJASNIO RAZLOGE RAZORNIH NAPADA: Cilj udara na energetski sistem je da se demilitarizuje Ukrajina

Planeta -

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je danas da su bombardovanja ukrajinske energetske mreže, koji su doveli do rasprostranjenih prekida struje, deo ostvarenja ruskog cilja "demiilitarizacije" Ukrajine.

„Polazimo od principa da na taj način imamo uticaj na vojno-industrijski kompleks Ukrajine“, rekao je Putin tokom susreta u Kremlju sa svojim beloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom.

Putin je takođe rekao da su ta bombardovanja odgovor na nedavne ukrajinske napade usmerene na energetsku infrastrukturu Rusije, posebno na rafinerije.

hidroelektrana
foto: Printscreen Twitter

„U poslednje vreme primetili smo seriju udara na naša energetska postrojenja i bili smo obavezni da odgovorimo“, rekao je on.

On je rekao da ruska vojska nije gađala ukrajinske električne instalacije ove zime „iz humanitarnih razloga“.

„Nismo želeli da bez struje ostanu socijalne infrastrukture, bolnice itd“, rekao je ruski predsednik.

Tokom zime 2022/2023. u ruskim udarima oštećena je energetska infrastruktura i hiljade ljudi ostalo je u hladnoći i mraku tokom dugih perioda.

Ove zime ukrajinska elektro mreža bila je manje gađana do marta i početka novog talasa bombardovanja usmerenih na nju.

Danas je ponovo oko 40 ruskih raketa i isto toliko dronova bilo upereno na ukrajinsku električnu mrežu, tako da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao svoje zapadne saveznike da što pre snabdeju zemlju sa sistemima protivzaduhoplovne odbrane.

Kurir.rs/Agencije/Preneo: P. P.

Bonus video:

02:47

PUTIN DOŽIVEO DEBAKL U DIJASPORI: Ti Rusi neće moći da se vrate u zemlju?! Obradović: Institucijama u Rusiji se ne može verovati

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track