UKRAJINA NA IVICI PONORA! Britanski general najavljuje RUSKI PRODOR: Zašto se bore i ginu, brane NEODBRANJIVO - jasno je ŠTA sledi
Foto: Shutterstock

UKRAJINA NA IVICI PONORA! Britanski general najavljuje RUSKI PRODOR: Zašto se bore i ginu, brane NEODBRANJIVO - jasno je ŠTA sledi

Planeta -

Bivši zapovednik Komande Oružanih snaga Velike Britanije upozorio je da bi Ukrajina ove godine mogla da se suoči sa porazom. General Sir Ričard Barons rekao je za Bi-Bi-Si da postoji "ozbiljan rizik" da Ukrajina ove godine izgubi rat.

- Razlog je taj što bi Ukrajinci mogli da osete da ne mogu da pobede. A kada dođe do te tačke, za šta će ljudi želeti da se bore i ginu, samo da bi branili ono što je neodbranjivo - Rekao je.

Ukrajina još nije u toj tački. Ali njenim snagama ponestaje municije, vojnika i PVO. NJena najavljivana kontraofanziva prošle godine nije uspela da izbaci Ruse sa tla koje su zauzeli, a sada se Moskva sprema za letnju ofanzivu.

Kako će to izgledati i koji su mogući strateški ciljevi?

- Oblik ruske ofanzive koja će uslediti je sasvim jasan - kaže general Barons.

- Vidimo kako se Rusija bori na prvim linijama fronta, koristeći prednost pet prema jedan u artiljeriji, municiji i ljudstvu, što je uvećano upotrebom novog oružja - kaže on.

engleska vojska, Ruska Vojska
foto: Shutterstock

To uključuje FAB "klizne" bombe, nenavođene bombe iz sovjetskog koje su unapređene GPS sistemima za navođenje.

- U nekom trenutku ovog leta očekujemo veliku rusku ofanzivu. Cilj neće biti samo mala teritorijalna osvajanja, već potpuno razbijanje ukrajinske odbrane. A ako se to desi, bili bismo izloženi opasnosti da ruske snage probiju i onda eksploatišu područja Ukrajine gde ukrajinske oružane snage ne mogu da ih zaustave - kaže general.

Prošle godine, Rusi su tačno znali gde bi Ukrajina mogla da napadne - od Zaporožja do juga i Azovskog mora. Planirali su, shodno tome, da uspešno zaustave napredovanje Ukrajine. Sada Rusija gomila trupe i tera Kijev da pogađa gde da napadne.

- Jedan od izazova sa kojima se Ukrajinci suočavaju je da Rusi mogu da biraju gde će rasporediti svoje snage. Linija fronta je veoma duga i Ukrajinci moraju da budu u stanju da sve brane - rekao je dr Džek Votling, viši naučni saradnik u institutu RUSI.

- Ukrajinska vojska će izgubiti neke oblasti. Pitanje je koliko će i koji naseljeni centri biti pogođeni - dodaje on. Sasvim je moguće da Generalštab Rusije tek treba da odredi koji će pravac označiti kao glavni.

Harkov

- Harkov je svakako jedna od meta - kaže Votling.

Kao drugi po veličini grad u Ukrajini, koji se nalazi opasno blizu ruske granice, Harkov je primamljiva meta za Moskvu. Trenutno je svakodnevno na udaru, a Ukrajina nije u stanju da ga odbrani PVO sistemima.

Harkov, Ukrajina
foto: EPA Sergey Kozlov

- Mislim da će ofanziva ove godine imati prvi cilj proboj iz Donbasa - dodaje general Barons. "A njihov pogled će biti usmeren na Harkov, koji je 29 km od ruske granice i bio bi glavna nagrada - dodaje on.

Može li Ukrajina nastaviti da funkcioniše kao održiv entitet ako Harkov padne? Da, kažu analitičari, ali to bi bio katastrofalan udarac i za njen moral i za njenu ekonomiju.

Donbas

Region istočne Ukrajine poznat kao Donbas je u ratu od 2014. godine, kada su separatisti koje podržava Moskva proglasili "narodne republike". Rusija je 2022. godine anektirala dve oblasti u Donbasu, Donjeck i Lugansk. Većina borbenih dejstava u poslednjih 18 meseci vođena je tamo.

Ukrajina je uložila ogromne napore, kako u ljudstvu tako i u resursima, u pokušaju da zadrži prvo grad Bahmut, a potom i Avdijevku. Izgubila je oba grada, kao i neke od svojih najboljih borbenih trupa. Ali Moskva ima još mnogo trupa koje tek treba da uđu u borbu.

Komandant američkih snaga u Evropi, general Kristofer Kavoli, upozorio je da će, osim ako SAD ne požure da pošalju znatno više oružja i municije u Ukrajinu, njihove snage biti brojčano nadjačane na bojnom polju deset prema jedan.

Rusi imaju takvu brojčanu nadmoć, posebno artiljeriju, da će u najmanju ruku nastaviti da potiskuju ukrajinske snage nazad na zapad, zauzimajući selo za selom.

Zaporožje

I ovo je primamljiva nagrada za Moskvu. Grad na jugu Ukrajine sa više od 700.000 stanovnika (u vreme mira) opasno je blizu ruskih linija fronta. Ovo je trn u oku Rusiji, s obzirom da je to glavni grad istoimenog regiona koji je pripojen Rusiji, a grad je i dalje u ukrajinskim rukama.

ukrajinska vojska, ukrajinski vojnici, Ukrajina
foto: Shutterstock

Neverovatna odbrana koju je Rusija izgradila južno od Zaporožja prošle godine, u iščekivanju ukrajinskog napada, sada bi mogla da zakomplikuje rusko napredovanje.

Takozvana Surovikinova linija, koja se sastoji od trostrukih slojeva odbrane, prošarana je najvećim, najgušće zbijenim minskim poljem na svetu. Rusija bi mogla da ga delimično demontira, ali bi njegove pripreme verovatno bile otkrivene.

Strateški cilj Rusije ove godine možda nije ni teritorijalni. To bi jednostavno moglo biti da slomi borbeni duh Ukrajine i ubedi zapadne saveznike da je ovaj rat izgubljen slučaj.

Votling veruje da je cilj Rusije "da pokuša da stvori osećaj beznađa".

- Ova ruska ofanziva neće odlučno okončati sukob, bez obzira na to šta se dešava sa obe strane - kaže on.

"Rat će se okrenuti u korist Rusije"

Berons je takođe skeptičan da će Rusija, uprkos teškoj situaciji u kojoj se Ukrajina sada nalazi, automatski vratiti svoju prednost odlučnim napredovanjem.

- Mislim da je najverovatniji ishod da će Rusija postići uspeh, ali neće uspeti da se probije. Neće imati dovoljno veliku ili dovoljno dobru snagu da stignu sve do reke Dnjepar... Ali rat će se okrenuti u korist Rusije.

Jedno je sigurno: ruski predsednik Vladimir Putin nema nameru da odustane od napada na Ukrajinu. On računa na to da Zapad neće moći da obezbedi Ukrajini dovoljno resursa za odbranu, piše Bi Bi Si.

(Kurir.rs/Index/BBC/Preneo: Đ. M.)

Bonus video:

03:38

UKRAJINA JE RAZBIJENA! General: Da imaju samo 10 odsto od svojih sadašnjih gubitaka BILO BI STRAVIČNO! Prognozirao kraj rata!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track