NAPAD IRANA NA IZRAEL: Tel Aviv odustao od brze odmazde, ajatolah lično naredio lansiranje, projektil oboren u svemiru
Foto: Shutterstock, Printscreen/Twitter

drama na bliskom istoku

NAPAD IRANA NA IZRAEL: Tel Aviv odustao od brze odmazde, ajatolah lično naredio lansiranje, projektil oboren u svemiru

Planeta -

Izrael je objavio da je zajedno sa saveznicima presreo 99 odsto od više od 300 dronova i raketa koje je Iran juče ispalio na jevrejsku državu, a da je samo manji broj pogodio izraelsku teritoriju.

Među pogođenim metama je i baza Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) na jugu zemlje.

BBC navodi da je u ovom napadu bez presedana Iran prvi put gađao mete u Izraelu direktno sa sopstvene teritorije.

Sirene su se oglasile širom Izraela, a snažne eksplozije odjekivale su nad Jerusalimom, dok je protivvazdušna odbrana (PVO) obarala projektile iznad tog grada.

Američki predsednik Džo Bajden izrazio je "gvozdenu podršku" SAD Izraelu i dodao da je vojska pod njegovom komandom pomogla u "obaranju skoro svih nadolazećih dronova i raketa".

Iran je ranije upozorio Izraela da će biti kažnjen zbog vazdušnog udara na iranski konzulat u Siriji 1. aprila, u kojem je stradalo sedam vojnih zvaničnika, uključujući i dva komandanta Revolucionarne garde.

1 / 14 Foto: Printscreen/livemapua/Youtube/Agas Channel

21.53 - Hamnei lično naredio napad

Iranski duhovni vođa ajatolah Ali Hamnei lično je naredio udare na Izrael.

- Hamnei je naredio udare na Izrael sa iranske teritorije kako bi poslao jasan signal da Iran prelazi sa strateškog strpljenja na aktivnije odvraćanje Izraela - navodi Njujork tajms pozivajući se na četiri iranska zvaničnika.

20.12 - Ratni kabinet bez odluke o napadu na Iran

Višesatni sastanak izraelskog ratnog kabineta završen je u nedelju uveče bez odluke o tome kako će Izrael odgovoriti na napad Irana.

Izraelski zvaničnik rekao je za CNN da Izrael odlučan da odgovori, ali da tek treba da odluči o vremenu i obimu. Zvaničnik je rekao da je izraelska vojska dobila zadatak da smisli dodatne opcije za odgovor.

Više o tome OVDE

19.35 - Hercog: Izrael ne traži rat, ali...

Izraelski predsednik Isak Hercog rekao je da Izrael razmatra sve opcije nakon masovnog napada Irana u kome je lansirao stotine dronova i projektila.

- To je objava rata! Sada smo uzdržani jer znamo posledice i zato što imamo rasprave sa našim partnerima. Razmatramo sve opcije i sasvim sam uveren da ćemo preduzeti neophodne korake da zaštitimo i odbranimo naš narod. Mi ne tražimo rat - rekao je Hercog za Skaj njuz.

Više o tome OVDE

19.00 - Članice G7 osudile napad na Izrael

Članice G7 osudile su lansiranje bespilotnih letelica i projektila iz Irana i potvrdile svoju punu podršku bezbednosti Izraela.

Lideri G7 razgovarali su putem videokonferencije i nakon diskusije usvojili zajedničku izjavu u kojoj su oštro osudili lansiranje bespilotnih letelica i projektila iz Irana.

Članovi G7 su takođe naglasili potrebu da se izbegne dalja eskalacija i pozvali sve strane da se uzdrže od akcija koje imaju za cilj pogoršanje tenzija u regionu Bliskog istoka.

18.08 - Počela sednica izraelskog ratnog štaba

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu upravo održava sastanak užeg ratnog kabineta u sedištu Ministarstva odbrane u Tel Avivu nakon masivnog raketnog napada iz Irana.

- Premijer Benjamin Netanjahu trenutno održava sastanak Ratnog kabineta u kompleksu Кirija u Tel Avivu - navodi se u izveštaju.

Ranije su izraelski mediji javili da je na sastanku planirano da se razgovara o mogućim opcijama za odgovor Izraela na napad Irana.

18.04 - Izrael presreo iranski balistički projektil u svemiru?

Izraelska protivvazdušna odbrana bila je na teškim mukama da se suprotstavi masovnom napadu iranskih dronova i raketa. Na jednom od snimaka navodno se vidi presretanje iranskog balističkog projektila izvan Zemljine atmosfere.

Snimak možete videti OVDE

17.31 - Sirija podržala Iran

Ministarstvo spoljnih poslova Sirije saopštilo je da napad Irana na Izrael predstavlja akt samoodbrane!

- Iranski udari na izraelske vojne ciljeve izvođeni su u okviru iranskog ostvarivanja prava na samoodbranu u skladu sa članom 51 Povelje UN - navodi se u saopštenju sirijskog ministarstva spoljnih poslova koje je objavila SANA.

Više o tome OVDE

16.51 - Marija Zaharova otkrila je zašto Rusija nije osudila napad Irana na Izrael

"Izrael nije osudio ukrajinske udare na rusku teritoriju" napisala je Zaharova na svom kanalu na Telegramu.

Opširnije pročitajte ovde.

16.12 - Beni Ganc: Izrael će odgovoriti na napade

Ministar iz izraelskog ratnog kabineta Beni Ganc navodi da će Izrael odgovoriti na iranski masovni napad raketama i dronovima kad za to dođe vreme!

Više pročitajte ovde.

15.53 Kirbi: "Ne tražimo eskalaciju sukoba"

Portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi rekao je da SAD ne tražI širi rat u regionu nakon što je ta država pomogla Izraelu da se odbrani od iranskog napada juče uveče.

"Ne tražimo eskalaciju", kaže Kirbi, ali dodaje da je američki predsednik Džo Bajden rekao premijeru Benjaminu Netanjahuu tokom sinoćnjeg poziva da će SAD nastaviti da podržavaju pravo Izraela na samoodbranu.

15.22 Turska poručuje Iranu da izbegava dalju eskalaciju sukoba

Turska ne želi dalju eskalaciju tenzija u regionu nakon iranskog napada dronovima na Izrael, rekao je turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan svom iranskom kolegi u telefonskom razgovoru u nedelju.

Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolahjan rekao je da je njegova odmazdna operacija protiv Izraela završena, dodajući da Iran neće pokrenuti novu operaciju osim ako ne bude napadnut, kažu turski diplomatski izvori.

Turska je bila jedan od najoštrijih kritičara Izraela tokom rata protiv Hamasa i bila je otvorena u svojoj podršci terorističkoj grupi u Gazi.

15.17 - Ministarstvo spoljnih poslova poziva na nove sankcije Iranu, naglašava pravo Izraela na samoodbranu

Ministarstvo spoljnih poslova objavilo je saopštenje u kojem insistira da Izrael ima pravo na samoodbranu nakon masovnog iranskog vazdušnog napada na Izrael, i kaže da "Iran mora da plati cenu za svoju agresiju".

15.09 - Bajden sprečio kontranapad

Američki predsednik Džo Bajden i njegov tim, odvratili su premijera Benjamina Netanjahua da da zeleno svetlo za uzvratni udar na Iran nakon što je sinoć lansirao oko 300 dronova i projektila za napad na Izrael, i to u nadi da će izbeći dalju eskalaciju koja bi dovela do šireg rata na Bliskom istoku.

14.37- Nekoliko iranskih aerodroma otkazalo letove do ponedeljka

Nekoliko iranskih aerodroma, uključujući teheranski "Imam Homeini Internešenal", otkazalo je letove do ponedeljka, javili su danas iranski državni mediji.

"Svi letovi sa međunarodnog aerodroma 'Imam Homeini' u Teheranu otkazani su do 6:00 sati ujutru nakon objave Iranske organizacije za civilno vazduhoplovstvo", izjavio je izvršni direktor aerodroma za iransku agenciju Student, preneo je Gardijan.

Domaći letovi sa aerodroma "Mehrabad" u Teheranu i aerodroma u Širazu, Isfahanu, Bušeru, Kermanu, Ilamu i Sanandaju, takođe, su otkazani do ponedeljka ujutru, navela je Iranska kompanija za aerodrome i vazdušnu navigaciju, pošto je zapadni deo vazdušnog prostora zemlje i dalje zabranjen za letove.

14.29 - Iranske vlasti tvrde da je region obavešten 72 sata pre početka napada

Iran je obavestio svoje komšije o svojim napadima na Izrael 72 sata unapred, rekao je u nedelju ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolajan.

"Oko 72 sata pre početka napada, obavestili smo naše prijatelje i komšije u regionu da je napad Irana siguran, legitiman i neopoziv", rekao je Amirabdolahian na konferenciji za novinare.

14.20 - Zelenski osudio napad Irana na Izrael

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski osuđuje napad Irana na Izrael i kaže da Ukrajinci shvataju užas napada iranskih bespilotnih letelica, koje je takođe koristila Rusija u svojoj invaziji.

"Ukrajina osuđuje napad Irana na Izrael upotrebom bespilotnih letelica i projektila Šahed. Mi u Ukrajini veoma dobro znamo kakav je užas sličnih napada Rusije, koja koristi iste dronove i ruske rakete, istu taktiku masovnih vazdušnih udara", piše Zelenski na Iksu.

13.43 - Iranski general objavio šta je bio glavni cilj napada na Izrael

General-major Muhamed Bageri, načelnik Generalštaba iranske vojske, izjavio je danas da je u napadima koji su sinoć pokrenuti na Izrael cilj bila vazduhoplovna baza Nevatim.

CNN prenosi da je Bageri za televiziju IRINN kazao da je odatle početkom aprila Izrael pokrenuo napad na iranski konzulat u Damasku, kada su stradali komandanti Revolucionarne garde.

12.54 - Ministar odbrane Izraela i član ratnog kabineta: Još nije gotovo

Joav Galant, ministar odbrane Izraela, izjavio je da sukob između Irana i njegove zemlje "još nije gotov" i naglasio da Izrael "mora da bude spreman na svaki scenario".

- Zajedno sa SAD i drugim partnerima uspeli smo da odbranimo teritoriju države Izrael. Izazvano je veoma malo štete, a to je rezultat impresivnih operacija IDF (Izraelskih odbrambenih snaga) - kazao je Galant ko zajedno sa premijerom Benjaminom Netanjahuom i opozicionim liderom Benijem Gancom čini izraelski ratni kabinet.

Neimenovani izraelski zvaničnik rekao je za CNN da je ratni kabinet ovlašćen da odluči o odgovoru na iranski napad, a sastanak tim povodom počinje u 14 sati po srpskom vremenu.

12.32 Nemačka i EU osudili iranski napad na Izrael, Kina zabrinuta, Rusija poziva na suzdržanost

Rusija poziva sve strane da pokažu suzdržanost nakon što je Iran izveo raketni napad bez presedana na Izrael.

"Računamo na to da će regionalne države rešiti postojeće probleme političkim i diplomatskim sredstvima#, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Moskva izražava ekstremnu zabrinutost zbog najnovije opasne eskalacije u regionu.

Nemački kancelar Olaf Šolc osudio je iranski vazdušni napad na Izrael, Japan se pridružio osudi tog napada, a Kina je izrazila duboku zabrinutost, pozivajući zemlje na smirivanje.

Napad je već ranije osudio generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš i pozvao na suzdržanost i trenutni prekid neprijateljstava.

Evropska unija "snažno je osudila" napad bespilotnim letelicama i projektilima, objavio je šef evropske diplomatije Žpzep Bolrelj na X-u, osuđujući eskalaciju bez presedana i ozbiljnu pretnju regionalnoj sigurnosti.

Britanski premijer Riši Sunak rekao je u subotu da osuđuje nepromišljen napad Irana na Izrael.

"Ovi udari rizikuju rasplamsavanje napetosti i destabilizaciju regije. Iran je još jednom pokazao da namerava da poseje haos u vlastitom dvorištu", rekao je Sunak u saopštenju.

Ujedinjeni Arapski Emirati i Jordan takođe su pozvali na suzdržanost kako bi se izbegao "ratni ponor"

Ujedinjeni Arapski Emirati pozvali su na "najveću suzdržanost" kako bi se izbeglo "uvlačenje regije u novi nivo nestabilnosti".

"UAE poziva na maksimalnu suzdržanost kako bi se izbegle opasne posledice i uvlačenje regije u nove nivoe nestabilnosti", stoji u saopštenju. Nesuglasice se moraju riješiti "dijalogom i diplomatskim kanalima kako bi se poštovala vladavina prava i poštivala Povelja Ujedinjenih nacija". Eskalacija predstavlja pretnju "globalnoj sigurnosti i stabilnosti", dodaje se.

Tu poruku ponovilo je jordansko ministarstvo spoljnih poslova, rekavši da bi eskalacija "mogla gurnuti cielu regiju u ponor rata".

Prvi korak prema deeskalaciji je "okončanje izraelske agresije na Gazu i početak sprovođenja rešenja dve države", navodi se.

12.15 - Iranski predsednik kaže da je očitana lekciju Izraelu

Predsednik Irana rekao je da je vojska te zemlje sinoć "očitala lekciju" Izraelu. "Na svaku novu avanturu odgovoriće se težim i žalosnim odgovorom", rekao je Ebrahim Raisi. Napad je opisao kao "istorijsku, moćnu, pobedonosnu operaciju".

12.09 - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik oglasio se nakon napada Irana na Izrael

"Republika Srpska osuđuje napade Irana na Izrael. Dalja eskalacija se mora izbeći" poručio je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik u objavi na društvenoj mreži Iks.

12.00 - Danas sastanak Saveta bezbednosti UN

Savet bezbednosti UN trebalo bi da se sastane danas oko 21 sat nakon što je Izrael zatražio osudu za iranski napad i proglasi Revolucionarnu gardu terorističkom organizacijom.

11.49 Zemlje koje su pomogle Izraelu u odbrani od iranskog napada

Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Jordan i Francuska su pomogle Izraelu da se odbrani od napada Irana, piše Tajms of Izrael.

Izraelske odbrambene snage saopštile su u nedelju da je iranski napad, prvi direktni napad Islamske Republike na Izrael, obuhvatao oko 170 dronova, 30 krstarećih projektila i 120 balističkih projektila.

SAD i Izrael su se pripremali za napad danima nakon što je Iran rekao da će uzvratiti za sumnjivi izraelski napad ovog meseca na, kako Teheran tvrdi, konzularnu zgradu u Siriji u kojoj je ubijeno 12 ljudi, uključujući dva visoka iranska generala u eliti Revolucionarne garde Kuds Force.

Pentagon je saopštio da su njegove snage presrele "desetine projektila" i dronova lansiranih iz Irana, Iraka, Sirije i Jemena koji su bili usmereni ka Izraelu.

Portparol IDF-a, kontraadmin Danijel Hagari, potvrdio je u nedelju ujutro da je Francuska takođe bila uključena u odbranu Izraela, iako je rekao da nema tačne detalje o tome da li su francuski avioni oborili neku od raketa koje je lansirao Iran.

11.18 - "Gvozdena kupola" jedan je od temeljnih elemenata odbrambenog sistema Izraela

Izraelska vojska je u subotu kasno uveče i tokom noći na nedelju oborila gotovo više od 300 bespilotnih letelica i projektila koje je Iran lansirao u oštroj eskalaciji sukoba na Bliskom istoku.

Iran je lansirao stotine dronova, krstareće projektile i balističke projektile. Kasniji su najopasniji pa su čak i pogodili jednu bazu (udar 7 balističkih projektila). Izraelci su dronove i krstareće projektile rušili prvo borbenim avionima, a onda i "Gvozdenom kupolom". Balističke projektile rušio je sistem "Strela". Navodno su i jordanski borbeni avioni oborili par desetina dronova i možda pokoji krstareći projektil.

Sistem protivvazdušne odbrane "Gvozdena kupola" ("Iron Dome") jedan je od temeljnih elemenata odbrambenog sistema Izraela koji preseca stotine raketa. Razvile su ga izraelske kompanije Rafael Advensd Difens Sistems i Izrael Aerosejs Indastris, uz finansijsku i tehničku podršku SAD-a, koje su kasnije otkupile dva sistema.

10.53 - Gutereš: "Svet sebi ne može da priušti još jedan rat"

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš osudio je napad Irana na Izrael, rekavši da poziva sve strane na maksimalnu uzdržanost.

"Pozivam sve strane da pokažu maksimalnu uzdržanost kako bi izbegli bilo kakvu akciju koja bi mogla da dovede do velikih vojnih sukoba na više frontova na Bliskom istoku", piše on u saopštenju.

"Više puta sam naglašavao da ni region ni svet ne mogu sebi priuštiti još jedan rat", rekao je Gutereš.

10.33 - Jordan obarao projektile koji su išli ka Izraelu, arapska zemlja bi mogla da bude sledeća meta Irana

Jordanske vlasti saopštile su da je vojska ove arapske zemlje presrela projektile koji su noćas ušli u njen vazdušni prostor kako bi zaštitila stanovništvo.

To prenosi Tajms of Izrael koji navodi da se radi o eksplozivnim dronovima i raketama koje je Iran ispalio ka izraelskoj teritoriji.

Iranska novinska agencija Fars je citirala izvor koji je rekao da Teheran pomno prati Jordan, koji bi mogao da postane sledeća meta u slučaju bilo kakvih poteza podrške Izraelu.

10.30 - G7 će danas popodne sastanak o napadima

G7 će popodne održati telefonski sastanak. Očekuje se da će lideri sedam velikih ekonomskih sila razgovarati o iranskom napadu na Izrael.

G7 čine SAD, Velika Britanija, Кanada, Francuska, Nemačka, Italija i Japan, a biće prisutni i predstavnici Evropske unije. Italija trenutno ima rotirajuće predsedništvo.

10.00 - Načelnik Generalštaba iranske vojske preti gađanjem američkih baza ako SAD pomognu izraelsku odmazdu

Iran je upozorio Izrael da ne pokušava veći napad na teritoriju Islamske Republike u znak odmazde zbog udara dronovima i raketama koje je Teheran naredio sinoć.

Istovremeno je upućeno upozorenje Vašington da ne podržava vojnu akciju Izraela.

- Naš odgovor će biti mnogo veći od noćašnje vojne akcije ukoliko se Izrael odluči na odmazdu protiv Irana - kazao je državnoj televiziji general-major Muhamed Bageri, načelnik Geberalštaba iranske vojske, dodavši da je Teheran upozorio SAD da bi bilo kakva podrška izraelskoj odmazdi rezultirala napadima na američke vojne baze.

9.23 - Sirene za uzbunu na severu Izraela!

Tajms of Izrael prenosi da su se nešto posle deset sati po lokalnom vremenu oglasile sirene za uzbunu u velikom broju naselja uz severnu granicu Izraela.

Njima se upozorava da sledi raketna (artiljerijska) vatra.

9.14 - Bajden privatno kazao da Netanjahu želi da Ameriku želi da uvuče u širi sukob

Najviši američki zvaničnici zabrinuti su da bi Izrael mogao da brzo odgovori na napad Irana ne razmišljajući o potencijalnim posledicama.

NBC njuz navodi da je to mišljenje visokog zvaničnika administracije predsednika Džoa Bajdena i visokog zvaničnika.

Navodi se da ova zabrinutost proističe delom iz načina na koji Bajdenova administracija gleda na pristup koji izraelski premijer Benjamin Netanjahu i drugi njegovi zvaničnici primenjuju u vezi sa ratom protiv Hamasa, kao i sa napadom koji je Izrael izveo 1. aprila na iranski konzulat u sirijskoj prestonici Damasku.

8.35 - Ponovo otvoren izraelski vazdušni prostor

Izraelski vazdušni prostor zatvoren noćas neposredno pred početak iranskog napada na Izrael ponovo je otvoren, saopštila je izraelska aerodromska uprava.

- U skladu sa direktivama o bezbednosti izraelski vazdušni prostor otvoren je jutros od 7.30 sati (6.30 sati u Sribiji) i aerodrom "Ben Gurion" ponovo radi, navodi se u saopštenju.

Na portalu aerodroma piše da ima velikih kašnjenja u odlascima i dolascima, prenosi Beta navode AFP.

8.14 - Danas odluka ratnog kabineta premijera Netanjahua o izraelskom odgovoru na iranski napad

Tajms of Izrael prenosi da će se o potencijalnom odgovoru na napad Irana razgovarati na sastanku ratnog kabineta premijera Benjamina Netanjahua koji je zakazan za tri sata popodne po lokalnom vremenu (14 sati u Srbiji).

7.58 - Iranski mediji objavili da se Jemen pridružio napadu, misleći na pobunjenike Hute

Oružane snage Jemena lansirale su nekoliko dronova ka Izraelu istovremeno sa ispaljivanjem raketa i dronova iranskog Korpusa Revolucionarne garde, izvestila je iranska državna agencija IRNA u noći između subote i nedelje.

Jemenska vojska je izvela sličnu operaciju i ranije, u znak solidarnosti sa Palestincima u Pojasu Gaze i oni su više puta napali izraelske brodove i brodove izraelskih saveznika u Crvenom moru, objašnjava IRNA, misleći zapravo na snage pobunjenika Huti koji kontrolišu veći deo Jemena.

7.48 - Iranci slavili raketiranje Izraela iako je većina dronova i raketa oborena

U Iranu je sinoć na ulicama slavljen napad dronovima i raketama na Izrael uprkos tome što je jevreska država objavila da je zajedno sa saveznicima presrela veliku većinu od više od 300 projektila.

I pored toga stanovnici Irana izašli su na ulice i proslavljali prvi napad koji je Islamska Republika izvela sa sopstvene teritorije na Izrael.

7.15 - Bajden poručio Netanjahuu da neće slati američke trupe u ofanzivu na Iran

Američki predsednik Džo Bajden kazao je tokom telefonskog razgovora izarelskom premijeru Benjeminu Netanjahuu da u jučerašnjem iranskom napadu nije pogođeno "ništa vredno" i poručio da trupe SAD neće učestvovati u bilo kakvoj ofanzivi protiv Irana.

To je za CNN kazao neimenovani američki zvaničnik.

Navodi se da je Bajden takođe odbranu Izraela tokom iranskog napada nazvao "pobedom" i rekao Netanjahuu da je sposobnost izraelskih snaga da presretnu skoro sve od stotina raketa i dronova koje lansirao Iran pokazala "vojnu superiornost" jevrejske države.

(Kurir.rs)

Bonus video:

03:50

TAKER ZAUSTAVIO NAPAD SAD NA IRAN! Novinarka iznela šok tvrdnje: Karlson ima OGROMAN UTICAJ na Trampa, ali se ne bori za njega

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track