BELA KUĆA I PENTAGON U STRAHU: Bajden se poverio da Netanjahu pokušava da uvuče Ameriku u RAT S IRANOM, brine ih odgovor IZRAELA
Foto: AP Alex Brandon, Shutterstock, EPA Ronen Zvulun Pool

REAKCIJE NAKON ODMAZDE

BELA KUĆA I PENTAGON U STRAHU: Bajden se poverio da Netanjahu pokušava da uvuče Ameriku u RAT S IRANOM, brine ih odgovor IZRAELA

Planeta -

Najviši američki zvaničnici zabrinuti su da bi Izrael mogao da brzo odgovori na napad Irana ne razmišljajući o potencijalnim posledicama.

NBC njuz navodi da je to mišljenje visokog zvaničnika administracije predsednika Džoa Bajdena i visokog zvaničnika Pentagona.

Navodi se da ova zabrinutost proističe delom iz načina na koji Bajdenova administracija gleda na pristup koji izraelski premijer Benjamin Netanjahu i drugi njegovi zvaničnici primenjuju u vezi sa ratom protiv Hamasa, kao i sa napadom koji je Izrael izveo 1. aprila na iranski konzulat u sirijskoj prestonici Damasku.

Američka televizija navodi da su zvaničnici SAD privatno izrazili frustraciju izaelskom odlukom da izvrši taj napad u Siriji, pošto vođstvo Izraela nije promislilo ni o tajmingu ni o posledicama napada, uključujući i to kako bi on mogao da se odrazi na pregovore o oslobađanju talaca koje Hamas drži u Pojasu Gaze.

- Mislim da oni nisu imali strategiju. Izraelci ne donose uvek najbolje strateške odluke - kazao je neimenovani zvaničnik Bajdenove administracije.

Navodi se da su visoki zvaničnici u Pentagonu takođe privatno izrazili frustraciju tajmingom napada u Damasku zbog toga što je imao potencijal za "katastrofalnu eskalaciju".

NBC njuz navodi da su u danima koji su prethodili jučerašnjoj iranskoj odmazdi Izraelu američki obaveštajni podaci ukazivali na to da vođe Irana osećaju potrebu da odgovore na izraelski vazdušni udar u Damasku zbog zabrinutosti da bi u suprotnom imali nezadovoljstvo u zemlji.

Pentagon
foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Navodi se da su tri osobe upoznate sa razmišljanjima šefa Bele kuće kazali da je Bajden privatno izrazio zabrinutost da Netanjahu pokušava da uvuče SAD dublje u širi sukob.

Iako Bajdenova administracija veruje da Izraelci ne žele širi ili direktni rat s Iranom, posebno imajući u vidu resurse koje koriste za ratovanje u Pojasu Gaze, američki zvaničnici ne mogu da budu uvereni u to.

Neimenovani zvaničnik SAD opisao je izraelski pristup vojnim operacijama kao "frenetičan".

- Postoji taj hitnost da se dejstvuje i to se i desilo u Damasku - rekao je taj zvaničnik predsedničke administracije i dodao da se istovetna frustracija Vašingtona odnosi i na način na koji Izrael izvodi operacije u Pojasu Gaze.

Džo Bajden
foto: Brendan Smialowski / AFP / Profimedia

Zvaničnik Pentagona se složio sa tom ocenom i kazao da su se Izraelci mnogo bolje pokazali u izvođenju operacija nego u planiranju.

- Oni su nas iznenadili njihovim zaista kratkovidim planiranjem poslednjih nekoliko meseci tako da, imajući to u vidu, Damask i nije bio toliko iznenađenje - naveo je zvaničnik Ministarstva odbrane SAD.

Izrael, Benjamin Netanjahu
foto: EPA/YONATAN SINDEL / POOL

Zvaničnik Bajdenove administracije je rekao da se sada SAD suočavaju sa potencijalnim ratom dve rivalske nacije.

Navodi se da bi to bilo dramatično i opasno širenje sukoba Irana i Izraela koji odavno postoji, a koje bi moglo da dodatno destabilizuje Bliski istok.

(Kurir.rs/NBC News/Preveo i priredio: N. V.)

Bonus video:

01:46

NEVOLJE MEĐU SAVEZNICIMA: Bajden kritikovao Netanjahua zbog grešaka

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track