PUTIN DAO ROK, ČASIV JAR MORA DA PADNE DO 9. MAJA Ukrajinski general Sirski stigao s fronta, jača brigade da spreči RUSKI PLAN
Foto: EPA Oleg Petrasyuk, EPA Natalia Kolesnikova, Presidential Office of Ukraine / imago stock&people / Profimedia, Shutterstock

SITUACIJA NA ISTOKU SVE GORA

PUTIN DAO ROK, ČASIV JAR MORA DA PADNE DO 9. MAJA Ukrajinski general Sirski stigao s fronta, jača brigade da spreči RUSKI PLAN

Planeta -

General-pukovnik Oleksandr Sirski, glavnokomandujući ukrajinske vojske, izjavio je da je rusko vojno vođstvo dalo zadatak trupama da do 9. maja zauzmu grad Časiv Jar u Donjeckoj oblasti.

Na taj datum Rusija obeležava Dan pobede u znak sećanja na trijumf nad nacističkom Nemačkom, koji je izvojevan uz pomoć saveznika.

Ukrinform prenosi da je Sirski navode o roku koji su generali pod komandom ruskog predsednika Vladimira Putina dali vojsci za osvajanje Časiv Jara objavio na svom nalogu na Fejsbuku.

- Neprijatelj koncentriše napore kako bi probio našu odbranu zapadno od Bahmuta izašao na kanal Siverski Donjec-Donbas, zauzeo naselje Časiv Jar i stvorio uslove za dalje napredovanje ka širem gradskom području Kramatorska - naveo je Sirski.

Oleksandr Sirski
Oleksandr Sirskifoto: Presidential Office of Ukraine / imago stock&people / Profimedia

On je naglasio da "herojska odbrana ukrajinskih brigada sprečava Rusi u primeni tih planova".

- Koristeći brojčanu prednost i razne motivacione faktore, uključujući pogubljenja, odvojene grupe neprijateljske pešadije su napredovale ka mikroreonu " Novi", ali su uništeni dejstvom dronova-kamikaza i artiljerijskom vatrom - napisao je Sirski u postu.

Časiv Jar
foto: EPA Oleg Petrasyuk

Prema njegovim rečima, bez obzira na to, pretnja je i dalje aktuelna, s obzirom na to da je rusko vojno vođstvo dalo zadatak trupama da do 9. maja zauzmu Časiv Jar.

- Kako bi se adekvatno odgovorilo na delovanje neprijatelja i osnažila odbrana naših trupa u tom pravcu, mere su preduzete kako bi se brigade značajno ojačale municijom, dronovima i uređajima za elektronsko ratovanje - naveo je glavnokomandujući ukrajinske vojske.

Časiv Jar
foto: Anatolii STEPANOV / AFP / Profimedia

Sirski je kao glavni zaključak dvodnevne posete frontu naveo potrebu za poboljšanjem kvaliteta obuke ukrajinskih trupa, uključujući moralnu i psihološku komponentu, povećanje broja visokotehnoloških bespilotnih sistema za razne namene kojima bi rukovali obučeni operateri, kao i poboljšanje kvaliteta izvođenja asimetričnih operacija čiji je cilj smanjenje brobenog potencijala Rusa.

Chasiv Yar, vrata Dombasa, Časiv Jar
foto: Roman PILIPEY / AFP / Profimedia

- Mi nastavljamo da preduzimamo organizacione mere sa naglaskom na povećanje efikasnosti upravljanja, eliminasanje dupliranja i usmeravanja oslobođenih resursa radi podrške borbenim jedinicama i podjedinicama. Glavni zadatak tih mera jeste povećanje borbene sposobnosti naših trupa, spasavanje života naših vojnika, osujećivanje planova neprijatelja i obezbeđivanje obuke rezervista - napisao je Sirski.

Chasiv Yar, vrata Dombasa, Časiv Jar
foto: Roman PILIPEY / AFP / Profimedia, Shutterstock, screenshot

Ukrinform navodi da je on juče izjavio da se situacija na istočnom frontu značajno pogoršala poslednjih dana.

(Kurir.rs/Ukrinform/Preveo i priredio: N. V.)

Bonus video:

00:34

UŽIVO 69. DAN RATA U UKRAJINI SAD poručuje da Moskva planira da aneksira Donjeck i Lugansk

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track