SIRSKI DOBIO JASNO NAREĐENJE OD ZELENSKOG: Grad morate da branite PO SVAKU CENU do juna! UKRAJINA NE SME DA PONOVI GREŠKU
Foto: Volodymyr Tarasov / Zuma Press / Profimedia, AP Vadim Ghirda, Stanislav Krasilnikov / Sputnik / Profimedia

novi detalji

SIRSKI DOBIO JASNO NAREĐENJE OD ZELENSKOG: Grad morate da branite PO SVAKU CENU do juna! UKRAJINA NE SME DA PONOVI GREŠKU

Planeta -

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski traži od komandanta Oružanih snaga Ukrajine Aleksandara Sirskog da se Časiv Jar brani po svaku cenu!

Zelenski prema navodima ukrajinskog Telegram kanala Rezident zahteva da vojska drži Časiv Jar na bilo koji način kako ne bi propale pripreme za predstojeću mirovnu konferenciju u Švajcarskoj.

- Bankova shvata da će gubitak bilo kakvih pozicija na frontu osuditi konferenciju na propast. To je bio slučaj sa Minhenskom konferencijom, kad smo izgubili Avdijivku, a pregovori se pretvorili u diskusiju o mogućim kompromisima - navodi Rezident.

Sirski je inače u nedelju saopštio da je vojni vrh Rusije dao zadatak trupama da do 9. maja zauzmu grad Časiv Jar u Donjeckoj oblasti. Rusija na taj dan obeležava Dan pobede u znak sećanja na trijumf nad nacističkom Nemačkom koji je izvojevan uz pomoć saveznika.

- Neprijatelj koncentriše napore kako bi probio našu odbranu i izašao na kanal Siverski Donjec-Donbas, a potom zauzeo naselje Časiv Jar i stvorio uslove za dalje napredovanje ka širem gradskom području Kramatorska - naveo je Sirski na svom kanalu na Telegramu.

Švajcarska predsednica Viola Amherd, podsetimo, saopštila je prošle nedelje da će dvodnevna mirovna konferencija na visokom nivou biti organizovana u junu.

- Federalni savet odlučilo je da organizuje mirovnu konferenciju u oblasti Burgenstok u kantonu Nidvalden, a pozivnice sa tačnim datumima biće uskoro poslate - rekla je Amherd i navela da je cilj konferencije pronalaženje načina za početak mirovnog pregovaračkog procesa.

Švajcarska namerava da okupi što više zemalja iz različitih delova sveta koje bi mogle da iznesu viziju kako treba da se vodi proces pregovaranja.

Bonus video:

04:02

OVO JE KISINDŽEROVA FORMULA MIRA KOJU JE ZELENSKI ODBIO Drašković: Ukrajina mogla biti primljena u NATO, postojao je JEDAN USLOV

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track