"ZA PRAVEDAN MIR U UKRAJINI": Nemački kancelar Šolc se u Pekingu sastao sa kineskim predsednikom, Si izneo USLOVE ZA SARADNJU
Foto: Shutterstock, EPA/Hannibal Hanschke, AP/Ng Han Guan

KRAJ TRODNEVNE POSETE

"ZA PRAVEDAN MIR U UKRAJINI": Nemački kancelar Šolc se u Pekingu sastao sa kineskim predsednikom, Si izneo USLOVE ZA SARADNJU

Planeta -

Kineski predsednik Si Đinping danas je, tokom sastanka sa nemačkim premijerom Olafom Šolcom u Pekingu, izjavio da će veze sa Nemačkom nastaviti da se stabilno razvijaju dokle god obe zemlje budu poštovale jedna drugu.

- Mi moramo da razvoj bilateralnih odnosa posmatramo na sveobuhvatan način iz dugoročne i strateške perspektive - kazao je Si Šolcu, prenosi Rojters.

Britanska agencija navodi da je Šolcova poseta Kini njegova prva nakon što je nemačka vlada prošle godine pokrenula strategiju "smanjenja rizika" kako bi se izbeglo preterano vezivanje Berlina za drugu po veličini privredu u svetu.

- Dokle god se obe strane pridržavaju međusobnog poštovanja, traže zajedničke stavove dok ostaju pri razlikama, komuniciraju i uče jedni od drugih i ostvaraju saradnju u kojoj su i jedni i drugi na dobitku, odnosi između dve zemlje će nastaviti da se stabilno razvijaju - rekao je predsednik Kine nemačkom kancelaru.

Olaf Šolc, Si Đinping
foto: MICHAEL KAPPELER / AFP / Profimedia

Šolc je pre sastanka naveo da će sa Sijem razgovarati o "pravednom miru" u Ukrajini.

- Moj sastanak sa predsednikom Sijem biće usredsređen i na to kako možemo da doprinesemo pravednom miru u Ukrajini - napisao je nemački kancelar na društvenoj mreži X (bivši Tviter).

Olaf Šolc, Si Đinping
foto: MICHAEL KAPPELER / AFP / Profimedia

On je dodao da je od njegove poslednje posete Kini došlo do "intenzivne razmene između vlada".

Kineski državnoi mediji su ranije preneli da je Šolc pre sastanka sa Sijem u Pekingu, poslednjeg dana posete Kini, boravio u gradu Čongćingu na jugozapadu zemlje i ekonomski najvažnijem gradu Šangaju.

(Kurir.rs/Reuters/The Kyiv Post/Preveo i priredio: N. V.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track