UKRAJINA NAPALA RUSIJU POMOĆU BALONA?! Neverica na nebu iznad Kurske oblasti NISU MOGLI DA VERUJU ŠTA SE PRIBLIŽAVA (FOTO)
Foto: AP/Libkos

šok

UKRAJINA NAPALA RUSIJU POMOĆU BALONA?! Neverica na nebu iznad Kurske oblasti NISU MOGLI DA VERUJU ŠTA SE PRIBLIŽAVA (FOTO)

Planeta -

Oružane snage Ukrajine pokušale su u utorak da napadnu Kursku oblast pomoću balona naoružanog bombama!

Ministarstvo odbrane Rusije je saopštilo da je balon srušen.

- Pokušaj kijevskog režima da izvede teroristički napad pomoću malog balona (SMB) na objekte na teritoriji Ruske Federacije zaustavljen je oko 08.15 sati po moskovskom vremenu - saopštilo je ministarstvo.

Pojedini vojni blogeri navode da je balon izgledao kao meteorološka sonda i da je bio opremljen GPS uređajem sa ukucanim koordinatama.

Vojni ekspert Viktor Litovkin nazvao je upotrebu balona na vruć vazduh od strane ukrajinske vojske egzotičnim pokušajem, a opisao je i princip njegovog rada.

- Radi vrlo jednostavno. Na balon se vezuju neke kumulativne granate ili jednostavno fragmentacione granate, visokoeksplozivne granate, neka vrsta eksplozivnih naprava, a kada balon pređe preko nekog objekta granate se ispuštaju - rekao je bivši pukovnik za Lentu.

Balonom je prema njegovim rečima teško precizno upravljati.

- Pre svega morate znati kuda ide protok vazduha, međutim, koliko sam razumeo, te momke nije briga kuda balon leti, važno im je da naprave neku štetu. Biće srećni ako granata padne na grad. Zadatak im je da zastraše ljude i da pokažu da mogu da se osvete odnosno da vlasti nisu u stanju da zaštite svoje stanovništvo - zaključio je Litovkin.

Ukrajina se za sada nije oglasila.

Bonus video:

06:39

UKRAJINA TRAŽI SPAS I VOJNU POMOĆ OD BALKANA?! Analitičar: Dolazak Zelenskog u Tiranu u vezi sa potražnjom OVOG SPECIFIČNOG oružja

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track