BAJDEN POTPISUJE PAKETE POMOĆI IZRAELU I UKRAJINI: Pozvao Kongres da ih brzo usvoji
Foto: Shutterstock

BAJDEN POTPISUJE PAKETE POMOĆI IZRAELU I UKRAJINI: Pozvao Kongres da ih brzo usvoji

Planeta -

Američki predsednik Džo Bajden podržao je pakete pomoći koje je predložio predsednik Predstavničkog doma Majk Džonson za Izrael, Ukrajinu i partnere u Indo-pacifičkom regionu, pozvavši Kongres da ih brzo usvoji, navodi se u saopštenju šefa Bele kuće.

"Snažno podržavam ovaj paket za pružanje kritične podrške Izraelu i Ukrajini, pružanje očajnički potrebnu humanitarnu pomoć Palestincima u Gazi i jačanje bezbednosti i stabilnosti u Indo-pacifičkom regionu", rekao je američki lider. Predstavnički dom bi trebalo da usvoji paket već ove nedelje, rekao je Bajden, kako bi ga Senat „brzo pratio“.

„Odmah ću ovo potpisati kao zakon“, dodao je on.

Republikanska opozicija, koja kontroliše Predstavnički dom, posle višemesečnog odlaganja, predstavila je tri sopstvena zakona kako bi pomogla saveznicima SAD, uključujući Ukrajinu, umesto da odobri jedan zahtev Bele kuće koji je već prošao u Senatu.

Autori novih zakona pokušavaju da bar deo pomoći Kijevu prebace u format kredita, pooštre kontrolu nad dodeljenim sredstvima i obavežu administraciju da formuliše dugoročnu strategiju delovanja u Ukrajini.

Američke vlasti kažu da su još u decembru iscrpile sredstva za Ukrajinu i da, dok Kongres ne odobri nova izdvajanja, neće moći da obezbede nove zalihe oružja i municije.

Kurir.rs/RIA Novosti/Preneo: P. P.

Bonus video:

01:46

NEVOLJE MEĐU SAVEZNICIMA: Bajden kritikovao Netanjahua zbog grešaka

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja