"IMAO SAM VAŽAN RAZGOVOR SA KOMANDANTOM NATO ZA EVROPU": Ukrajinski general Sirski preneo stanje na frontu sa RUSIJOM
Foto: EPA Oleg Petrasyuk, EPA Natalia Kolesnikova, Presidential Office of Ukraine / imago stock&people / Profimedia, Shutterstock

OBJAVA GENERALŠTABA VOJSKE U KIJEVU

"IMAO SAM VAŽAN RAZGOVOR SA KOMANDANTOM NATO ZA EVROPU": Ukrajinski general Sirski preneo stanje na frontu sa RUSIJOM

Planeta -

General-pukovnik Oleksandr Sirski, glavnokomandujući ukrajinske vojske, razgovarao je telefonom sa generalom Kristoferom Kavolijem, prvim čovekom Evropske komande vojske SAD i vrhovnim komandantom snaga NATO za Evropu.

Ukrinform prenosi da je to na Fejsbuku objavio Generalštab vojske Ukrajine.

- Imao sam važan razgovor sa vrhovnim komandantom savezničkih snaga za Evropu, komandantom Evropske komande američke vojske generalom Kristoferom Kavolijem - naveo je Sirski.

Oleksandr Sirski
Oleksandr Sirskifoto: Presidential Office of Ukraine / imago stock&people / Profimedia

U postu piše da je Sirski informisao Kavolija o stanju na frontu i hitnim potrebama Ukrajine, pre svega u modernim sistemima protivvazdušne odbrane (PVO), artiljerijom i municijom, kao i teškim oklopnim vozilima.

Navodi se da su oni takođe razgovarali i o vojnoj i tehničkoj saradnji Kijeva sa SAD i drugim saveznicima, jačanju ukrajinske PVO i dopuni municije.

Sirski i Kavoli su razmenili mišljenja o taktičkoj situaciji na ratištu.

- Zahvalio sam se američkim i NATO partnerima na njihovoj pomoći Ukrajini, posebno u oblastima koji danas imaju najveći uticaj na jačanje odbrambenih kapaciteta Ukrajine - zaključio je Sirski.

(Kurir.rs/Ukrinform/Preveo i priredio: N. V.)

Bonus video:

02:13

VOJNI KOMENTATOR UŽIVO IZ ŠTABA NATO: UKRAJINA DALJE NA PRVOM MESTU bez obzira na rat na bliskom istoku! U fokusu i zapadni balkan

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track