RUSKI SABOTERI U NEMAČKOJ PLANIRALI NAPADE NA VOJNI TRANSPORT! Špijunirali američku bazu u kojoj se obučavaju UKRAJINSKI VOJNICI
Foto: AP Gavriil Grigorov, Shutterstock

OBJAVA FEDERALNOG TUŽIOCA

RUSKI SABOTERI U NEMAČKOJ PLANIRALI NAPADE NA VOJNI TRANSPORT! Špijunirali američku bazu u kojoj se obučavaju UKRAJINSKI VOJNICI

Planeta -

Jens Romel, nemački federalni tužilac, objavio je da su u Bajrojtu uhapšene dve osobe osumnjičene da su ruski špijuni.

Bild prenosi da je hapšenje izvedeno juče ujutru.

Navodi se da su dvojica muškaraca špijunirala tamošnje američke baze u korist ruskog predsednika Vladimira Putina i da su planirali napade na vojne transportne rute.

Glavni optuženi je Nemac ruskog porekla Diter S. (39), koji se tereti za špijuniranje u korist tajne službe, špijuniranje sa ciljem izvođenja sabotaže i "opisivanje" vojnih objekata na način koji ugrožava njihovu bezbednost.

Navodi se da je Diter S. konkretno optužen da je bio u kontaktu sa pripadnikom ruske tajne službe i da je zajedno sa njim radio na planovima izvođenja sabotaža u Nemačkoj od oktobra 2023.

Prema navodima nemačkog federalnog tužioca, Diter S. je pristao da izvodi napade eksplozivom i podmeće požare u vojnim i industrijskim objektima u Nemačkoj.

Do tog trenutka Diter S. je već prikupio informacije u vezi sa potencijalnim metama napada, uključujući američka vojna postrojenja.

Navodi se da je on čak i lično obavio izviđanje nekih od meta gde je fotografisao vojni transport i načinio i video snimke.

Vladimir Putin
foto: AP Gavriil Grigorov

Nemački magazin Špigel je objavio da je među vojnim objektima koje je on špijunirao i američka baza u Grafenveru u Bavarskoj.

Tamo se, između ostalog, nalazi važan poligon za obuku na kojem američka vojska obučava ukrajinske trupe.

Navodi se da je drugi optuženi nemački državljanin ruskog porekla Aleksander J. (37), kojeg federalni tužilac tereti takođe tereti da je delovao kao agent strane tajne službe.

Nemačka, Karl Lauterbah
foto: Shutterstock

On je optužen da je pružao podršku Diteru S. sve do marta ove godine.

Špigel navodi da su hapšenje njih dvojice izvele specijalne policijske snage.

Navodi se da je Diter S. juče izveden pred istražnog sudiju Federalnog suda pravde u Karlsrueu koji mu je odredio pritvor do suđenja, dok će Aleksander J. danas biti izveden pred istog sudiju.

(Kurir.rs/Bild/Preveo i priredio: N. V.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track