"ESKALACIJA IZMEĐU IRANA I IZRAELA MOŽE DOVESTI DO GLOBALNOG SUKOBA!" Eksperti: Nekad nije bilo tako, imali su 40 godina saradnje
Foto: Kurir televizija

kurir televizija

"ESKALACIJA IZMEĐU IRANA I IZRAELA MOŽE DOVESTI DO GLOBALNOG SUKOBA!" Eksperti: Nekad nije bilo tako, imali su 40 godina saradnje

Planeta -

Za Teheran, Izrael je „mali Sotona", saveznik, kako kažu, „velikog Sotone" - Amerike, dok je za Tel Aviv - Iran glavni finansijer terorista i izvor problema. Pre neprijateljstva koje godinama unazad preti da dovede do regionalnog, pa i globalnog požara, odnosi dve zemlje svojevremeno su bili čak i srdačni - što je dovelo do političke, ekonomske, pa i vojne saradnje.

- Danas su Iran i Izrael su dve najzavađenije i najzaraćenije države na Bliskom istoku. Međutim, kažem, to nije uvek bilo tako. Imali su period od 40 godina efektivne saradnje. Može se reći da je i Iran bio najveći saveznik Izraela upravo u tom periodu kada je on nastajao - istakao je Nikola Jović, politikolog i novinar.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

- Iran je, ipak, bio druga zemlja, muslimanska zemlja u svetu koja je priznala Izrael. Međutim, problem nastaje 79. godine, problem nastaje Islamskom revolucijom – od tog trenutka do danas imamo ta trvenja i netrpeljivosti između Irana i Izraela, Irana koji ne samo da negira Holokaust u tim prvim godinama, već i osporava postojanje države Izraela i glavni je protivnik Izraela u tom delu sveta - naveo je Vlade Radulović, vojni analitičar.

I Iran i Izrael žele da uspostave svoju hegemoniju u regionu Bliskog istoka, što je Teheranu u dobroj meri već pošlo za rukom s obzirom na to da se njegova „osovina otpora" proteže na Liban, Siriju, Irak i Jemen.

02:42

ESKALACIJA IZMEĐU IRANA I IZRAELA MOŽE DOVESTI DO GLOBALNOG SUKOBA! Eksperti: Nekad nije bilo tako, imali su 40 godina saradnje

Otkad je Izrael počeo da doživljava Iran kao jednu od najvećih opasnosti po njegovo postojanje, a rivalitet prešao sa reči na dela, govori se o oružju. Iran ima široku lepezu balističkih raketa – dometa i do 2.000 kilometara plus, krstareće rakete, potencijalno i hipersonično naoružanje, kao i rojeve dronova kamikaza koji su činili prvi ešalon nedavnog udara na Izrael. Uprkos tome, njihova borba opisuje se često kao „rat u senci".

- Možda će biti interesantno posmatrati da li će se sukob proširiti na sajber prostor, vidimo da je iz Izraela došao taj nagoveštaj. Ne treba izgubiti iz vida da su upravo Izraelci ubacili virus u centrifuge za obogaćivanje uranijuma u nuklearna postrojenja Irana pre nekoliko godina. Moguće da će na tom terenu doći do nekih okršaja, ali ne vidim sada neku širu eskalaciju, jer bilo kakva potencijalna šira eskalacija u ozbiljnijem sukobu bi značila globalni sukob - rekao je Radulović.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

Da bi direktan sukob odjeknuo mnogo šire, čini se da su toga svesni i jedni i drugi. U prilog - idu poruke SAD-a Netanjahuu da spusti loptu i smiri već uzavrelu situaciju, jer bi u suprotnom ušli u začarani krug "odgovor na odgovor" iz kog verovatno ne bi bilo izlaza.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

05:55

IRAN JE UDAROM NA IZRAEL SAČUVAO OBRAZ PROTIV MOĆNOG NEPRIJATELJA Rakić: Nisu više američko čedo, nismo još videli sve u SUKOBU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track