NESTVARAN PRIZOR SA ANTARKTIKA! 700 pingvina krenuli na ISTO MESTO, a onda je snimatelj ZABELEŽIO JEDINSTVEN TRENUTAK (VIDEO)
Foto: Foto: Printscreen

neverovatno

NESTVARAN PRIZOR SA ANTARKTIKA! 700 pingvina krenuli na ISTO MESTO, a onda je snimatelj ZABELEŽIO JEDINSTVEN TRENUTAK (VIDEO)

Planeta -

Gotovo 700 mladunaca carskog pingvina snimljeno je kako prvi put zaranja u hladne antarktičke vode skačući sa ledene litice visoke 15 metara.

Prema rečima stručnjaka, njihov zadivljujući skok smatra se ključnim "obredom" prelaska u odrasle za mlade pingvine. To je ujedno i njihovo prvo plivanje. Ovo je prvi put da je ovaj događaj snimljen kamerom, a snimak će biti deo dokumentarne serije pod nazivom Tajne pingvina.

Premda mladunci carskih pingvina obično prvi put skaču sa samo nekoliko metara visine u okean ili skliznu u more sa snega, u neverovatnom videu koju je snimio istraživač "Nešnal Džiografika" Berti Gregori oko 700 mladunaca skače sa ogromne ledene litice.

Pratio ih je dva meseca

"To se zove perjanje, kada otplivaju prvi put", rekao je Gregori za Gud Morning Amerika. On je kampovao na Antarktičkom poluostrvu gde je pratio jato mladunaca pingvina oko dva meseca pre nego što je kroz objektiv svoje kamere svedočio ovom neverovatnom trenutku.

"Obično skaču s morskog leda koji je visok jedan ili dva metra, ali primetio sam da se ova grupa kreće prema drugom mestu. Pa sam dron digao tamo da vidim što se događa i shvatio da se gomilaju na ivici ogromne ledene litice od 15 metara", dodao je.

Dronom je snimio prizor u kojem pingvini stoje na ivici litice i gledaju dole u okean. Napokon je jedan neustrašivi pingvin preuzeo kontrolu i hrabro skočio u vodu.

"Jedan po jedan počeli su skakati sa ove ledene litice kako bi prvi put zaplivali u Južnom okeanu", rekao je Berti.

(Kurir.rs/Blic/Preneo: A.N.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track