DA LI JE VEĆ PREKASNO ZA UKRAJINU? Šta američki paket od 60 MILIJARDI donosi Kijevu - "Pobeda, ne! Ovo je REALISTIČAN SCENARIO"
Foto: Youtube/ShanghaiEye魔都眼/Daily Mail

DA LI JE VEĆ PREKASNO ZA UKRAJINU? Šta američki paket od 60 MILIJARDI donosi Kijevu - "Pobeda, ne! Ovo je REALISTIČAN SCENARIO"

Planeta -

Uticaj američke finansijske "blokade" na Kijev bio je dubok. Nekoliko diplomata i vojnih zvaničnika u Vašingtonu reklo je istu stvar: situacija za Ukrajinu je depresivna, Rusija ima prednost, a izgledi za Kijev bez više oružja su sumorni.

Ukrajinci ostaju bez svih vrsta oružja, čak i metaka za puške, piše Skaj njuz.

Pre nego što je Predstavnički dom u subotu odobrio paket pomoći od 60,8 milijardi dolara, prošlo je više od 480 dana od kada je Kongres poslednji put usvojio zakon kojim se odobrava slanje američkog oružja u Ukrajinu.

Početkom ove godine Bela kuća je napravila rebalans budžeta koji je oslobodio još novca sa postojećeg računa i omogućio slanje više oružja. Ali to nije bilo dovoljno.

Analitičari kažu da su nedavni uspesi Rusije u vazdušnim napadima posledica nedostatka protivvazdušnih presretača u Ukrajini.

A na prvoj liniji, disbalans artiljerije i granata raste iz dana u dan. Računica je da Rusija sada ima prednost od 10-1 jer njena sopstvena industrijska baza u punoj meri proizvodi oružje.

Snabdevanje Ukrajine energijom je takođe ugroženo jer Rusija bombarduje elektrane. Rečeno je da je trenutno snabdevanje palo na 12 gigavata, daleko ispod onoga što je zemlji potrebno.

Blokada u Americi uticala je i na ukrajinski moral. Uticaj manjka zaliha na vojnike na linijama fronta je ogroman.

Izvori koji pažljivo prate liniju fronta kažu da nije prekasno da se stvari preokrenu, ali samo ako sada dođe do neposredne i kontinuirane injekcije sredstava i oružja.

A realisti priznaju da "zaokret" više ne znači potpunu ukrajinsku pobedu.

Sada je široko prihvaćeno da će se sve ovo verovatno završiti rešenjem koje bi zamrznulo sukob negde duž linije fronta.

Ne zna se gde će se ta borbena linija nalaziti i gde zapravo postaje moguća nagodba.

Što je linija zapadnije, Rusija bi dobila više teritorije.

(Kurir.rs/Jutarnji list/Preneo: Đ. M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track