DIREKTOR ZATVORA UBIJEN U NAPADU: Novi talas nasilja potresa državu PREDSEDNIK HOĆE DA POŠALJE VOJSKU NA ULICE
Foto: AP / Dolores Ochoa

užas

DIREKTOR ZATVORA UBIJEN U NAPADU: Novi talas nasilja potresa državu PREDSEDNIK HOĆE DA POŠALJE VOJSKU NA ULICE

Planeta -

Direktor ekvadorskog zatvora ubijen je u nedelju u trenutku dok su milioni ljudi izlazili na birališta na referendumu koji se uglavnom fokusirao na rat predsednika Danijela Noboe protiv bandi.

Nacionalna zatvorska agencija (SNAI) navodi da je ubijen Kozmi Damijan Parales Merčan, direktor zatvora u regionu Manabi, ali više detalja o njegovoj smrti nije saopšteno.

Tužilaštvo Ekvadora saopštilo je da je u napadu povređena jedna osoba i da su službenici započeli uviđaj.

Do sada nije bilo hapšenja.

SNAI je navela da će sarađivati sa lokalnim vlastima na istrazi Paralesovog ubistva i dodala da atentat "donosi tugu" u čitav nacionalni sistem socijalne rehabilitacije.

Parales je ubijen istog dana kad su Ekvadorci izašli na birališta na referendumu kojim dominiraju bezbednosna pitanja koja bi mogla da podstaknu agendu predsednika Danijela Noboe u borbi protiv kriminala.

Među najvećim predlozima su mere da se dozvoli vojsci da patrolira sa policijom u borbi protiv organizovanog kriminala što što se trenutno može desiti samo u vanrednom stanju koje ima ograničenje od 90 dana. Jedna od mera predviđa ekstradiciju Ekvadoraca koja je trenutno zabranjeno Ustavom i da se povećaju kazne za nasilne zločine.

Noboa se nada da će mu te mere pomoći da obuzda rastuće nivoe organizovanog kriminala povezanog sa narko kartelima.

Javni tužilac koji je vodio istragu o napadu na ekvadorsku televizijsku stanicu, podsetimo, nedavno je ubijen u napadu u gradu Gvajakilu koji je prožet kriminalom.

(Kurir.rs/CNN/Preneo Z.Ko/Foto:Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track