Kina poziva kosovske vlasti da prestanu sa eskalacijom tenzija
Foto: Kineska medijska grupa

Kina poziva kosovske vlasti da prestanu sa eskalacijom tenzija

Planeta -

Kineski izaslanik u UN-u pozvao je u ponedeljak kosovske vlasti da prekinu unilateralne akcije koje pogoršavaju tenzije i konfrontacije.

„Eskalacija tenzija na severu Kosova u poslednjem periodu i često nasilje i bezbednosni incidenti na terenu su zaista zabrinjavajući“, rekao je Fu Kung, stalni predstavnik Kine u Ujedinjenim nacijama

„Plan kosovskih vlasti da ukine srpsku valutu i nasilne pretrage usmerene na lokalne Srbe ozbiljno su poremetili normalan život srpske zajednice i dovode do tenzijama“.

Fu je u Savetu bezbednosti pozvao kosovske vlasti da ponište nerazumne odluke i prekine unilateralne akcije koje pogoršavaju tenzije i konfrontacije.

„Uspostavljanje zajednice opština sa srpskom većinom važan je deo Briselskog sporazuma iz 2013. Kosovske vlasti su se u tom pogledu izričito obavezale i trebalo bi da to ispoštuju.

Kina se nada da će Evropska unija podržati neutralnost, nepristrasnost i pravdu u svom posredovanju“, rekao je „Stav Kine o Kosovu bio je dosledan i jasan. Kina podržava sporazumno rešenje u okviru Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti. Tokom ovog procesa suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet Srbije treba u potpunosti poštovati“.

Kineska medijska grupa

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track