DAJTE NAM PROKLETE PATRIOTE! Američka pomoć Ukrajini stiže - PREKASNO! Potrebno je mnogo da ne izgubi RAT!
Foto: Shutterstock

DAJTE NAM PROKLETE PATRIOTE! Američka pomoć Ukrajini stiže - PREKASNO! Potrebno je mnogo da ne izgubi RAT!

Planeta -

Mesecima su ukrajinski borci bili slabo naoružani u odnosu na ruske osvajače, zbog čega su morali da se povlače sa još više teritorija, dok je američki Kongres oklevao.

Sada kad je, nakon meseci rasprave, odobren veliki paket pomoći, mnogi se pitaju da li će to pomoći Ukrajini da pobedi u ratu.

- Ukrajinci su počeli da pokazuju jasne znake da im je ponestalo kritične municije krajem 2023, oko novembra, decembra - rekao je za Njujork post Džordž Baros, analitičar sa Instituta za proučavanje rata.

Strahovi da će Ukrajina izgubiti rat zbog nedostatka oružja dostigli su vrhunac.

Kako piše “Politiko”, ukrajinska prva linija mogla bi da se slomi ovog leta usled očekivane ruske ofanzive, pošto su ruske snage značajno brojnije od ukrajinskih.

Ukrajina, Rusija, rat u Ukrajini
foto: Shutterstock

Međutim, u subotu je Predstavnički dom konačno prevazišao zastoj i usvojio 60,8 milijardi dolara očajnički potrebne pomoći.

S obzirom na to da Senat i američki predsednik Džo Bajden izgledaju spremni da odobre paket, možda je sada veliko pitanje da li ta sveža runda pomoći premala i da li stiže prekasno.

Da li je to dovoljno pomoći za Ukrajinu?

Vodeći zvaničnici tako misle - bar do kraja godine.

- Sa pojačanjem koje bi došlo od vojne pomoći, kako praktično tako i psihološki, Ukrajinci su potpuno sposobni da se održe do 2024. godine i sruše Putinov arogantni stav da mu vreme ide na ruku - rekao je direktor CIA-e Vilijam Berns Kongresu prošle nedelje.

Ali ako Kongres ne odobri pomoć, Berns je upozorio da postoji „stvaran rizik“ da Ukrajina do kraja godine izgubi rat ili da Rusija bude u poziciji da „suštinski diktira uslove političkog rešenja“.

- Ovo nije trenutna reakcija. Ovo je značajan paket pomoći od preko 60 milijardi dolara - rekao je Skot Kulinan, direktor za odnose sa vladom u ukrajinsko-američkoj grupi za ljudska prava Razom. - Da li je dovoljno da se postigne pobeda onako kako je potrebno? Naravno, ovo neće biti poslednji paket pomoći.

Ukrajina, Poljska
foto: Shutterstock

On tvrdi da mora da se uradi više.

- Ovo je zaista potrebna pomoć, ali nije čarobni štapić - rekao je Nikolas Loker, istraživački saradnik u Programu za transatlantsku bezbednost pri Centru za novu američku bezbednost. Loker je objasnio da su 2024. godinu mnogi i očekivali kao tešku za Ukrajinu, ali da su problemi na bojištu – čemu je doprinelo i odlaganje pomoći - postavili značajne prepreke za Ukrajinu.

Očekuje se i da će se Rusija upustiti u masivnu protivofanzivu u narednim nedeljama. Loker se nada da će paket pomoći pomoći Ukrajini da preživi do sledeće godine, kada bi proizvodnja municije mogla značajno da se poveća.

- Pomoć će biti dovoljna da Ukrajinu održi do kraja ove godine, to je sigurno. Možda će ih čak malo odvesti i u 2025 - predviđa Baros.

Neki analitičari veruju da je prethodni paket od 45 milijardi dolara, koji je odobren 2022. godine, održao Ukrajinu relativno snažnom sve do oktobra prošle godine - otprilike 10 meseci. Ali niko sa sigurnošću ne zna koliko će dugo nova pomoć održati Ukrajinu u životu.

"Dajte nam proklete 'patriote'!"

Strahovi o krhkosti linije fronta samo su pojačani neviđenim salvom ruskih napada, namenjenih da obore ukrajinsku električnu mrežu. Politički lideri Ukrajine priznali su “Politiku” da javni moral tone i da se frustracija Zapadom javlja u svakoj konverzaciji.

- Dajte nam proklete “patriote” – brecnuo se ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba.

Ukrajina, MIM-104 Patriot, Patriot Sistem, Patriot
foto: Shutterstock

On je upozorio da je Ukrajina zarobljena u začaranom krugu – oružje koje joj treba je zadržano ili je isporuka odložena, onda se zapadni saveznici žale da se Kijev povlači što umanjuje šanse da će poslati više pomoći u budućnosti.

Dok je Nemačka pristala da isporuči “patriote”, pitanje je da li će se to pokazati dovoljnim, a raspoloženje u višim rangovima vojske je još sumornije nego Kulebino.

Da li Ukrajina još uvek može da pobedi?

Ukrajina je prkosila mnogim očekivanjima, čak i unutar SAD, ali se trenutno njihova sreća okrenula na gore. Kremlj sada ispaljuje i do 10 puta više artiljerije nego Ukrajina, nedavno je procenio predsednik Volodimir Zelenski.

U februaru, Ukrajina je bila primorana da se povuče iz istočnog grada Avdijivke, poraz koji su pripisali nedostatku municije. Sve to je takođe erodiralo moral Ukrajinaca.

Sada smo videli osam meseci ove borbe za dodatnu pomoć. Probleme koje sada vidimo na bojnom polju, mislim da se u mnogim slučajevima mogu direktno povezati sa neuspehom Kongresa da odobri dodatnu pomoć Ukrajini -rekao je analitičar Dag Klajn.

Ukrajina, Volodimir Zelenski
foto: EPA/Presidential Press Service Han

Ukrajina je nedavno prešla na snižavanje starosne granice za regrutaciju na 17 godina, ali se bori sa činjenicom sa mnogi pokušavaju da izbegnu rat.

- Imamo mnogo ljudi koji su spremni da zaštite otadžbinu. Ali naravno, motivacija, moral mogu opasti, posebno kada odu na prvu liniju fronta i vide da, pa, nema municije. Nema opreme - rekao je Zelenski.

Neki kritičari obnovljenog paketa pomoći tvrde da Ukrajina ne može da pobedi.

- Nema jasnog konsenzusa o definiciji pobede - rekao je Loker, napominjući da smatra da su šanse za pobedu Ukrajine svakako porasle sada kada je pomoć Ukrajini prošla donji dom Kongresa.

- Definišem ukrajinsku pobedu kao oslobađanje teritorije Ukrajinaca, povratak na njihove zakonite granice pre 2014. godine, uključujući Krim. Mislim da je to i dalje vojno moguće. To je potpuno zavisno o doslednoj, transparentnoj pomoći Ukrajini u budućnosti - rekao je Baros.

Ukrajina takođe ima značajan manjak radne snage u odnosu na Rusiju, koja je mnogo veća od njene populacije - 144 miliona naspram otprilike 38 miliona, prema Vorldometeru. S obzirom na sve ove dinamike, neki vodeći glasovi u spoljnoj politici su skeptični da će Ukrajina moći da povrati celu svoju izgubljenu teritoriju.

Kirilo Budanov
Kirilo Budanovfoto: Maxym Marusenko/NurPhoto/Shutter / Shutterstock Editorial / Profimedia, Shutterstock

- Ni jedna strana neće moći da postigne pobedu u najidealnijem smislu - rekao je senator Marko Rubio sa Floride, član Senatskog obaveštajnog odbora, prošlog meseca. Umesto toga, Rubio veruje da bi cilj SAD trebalo da bude jačanje Ukrajine kako bi mogla da pregovara o najpovoljnijim uslovima.

Oblak neizvesnosti nad budućom pomoći Ukrajini

Jedan od glavnih faktora koji podriva planiranje rata Ukrajine je činjenica da je tok američke pomoći bio neujednačen.

- Pristup koji smo dosad imali bio je da ćemo preskočiti iz krize u krizu, čekati da situacija postane izuzetno ozbiljna, a zatim naglo poslati mnogo materijala na način koji je premali i prekasno, a onda sedeti skrštenih ruku. To ne dozvoljava Ukrajincima da pravilno planiraju kako da vode produženu odbranu… jer ne znaju šta će im dolaziti u smislu resursa - rekao je Baros.

Dodatnu komplikaciju predstavlja duboka neizvesnost oko toga kakav će biti odnos snaga u Vašingtonu nakon izbora 5. novembra.

Kurir.rs/Blic/Politiko/Preneo; P, P.

Bonus video:

05:48

ZAMISLITE SCENARIO U KOME RUSI OSVAJAJU OVA DVA MESTA, TO BI BIO KRAJ RATA Aleksandar Radić o mogućem epilogu sukoba u Ukrajini

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track