SENZACIONALNO OTKRIĆE: Arheolozi pronašli hrišćanski grob iz 12. veka, a ono na šta su naišli prilikom iskopavanja ŠOKIRALO JE SVE
Foto: Profimedia

neverovatno

SENZACIONALNO OTKRIĆE: Arheolozi pronašli hrišćanski grob iz 12. veka, a ono na šta su naišli prilikom iskopavanja ŠOKIRALO JE SVE

Planeta -

Švedski arheolozi nedavno su tokom arheološkog iskopavanja otkrili grob iz 12. veka - i zajedno sa njim pronašli zakopano blago.

Muzej okruga Jonkoping objavio je otkriće u saopštenju za javnost od 27. marta. Otkriće se dogodilo tokom iskopavanja groba u staroj crkvi u Visingsou, švedskom ostrvu.

Novčići su pronađeni u grobu čoveka za koga su stručnjaci verovali da je imao između 20 i 25 godina kada je umro. Komadi metala su proizvedeni između 1150. i 1180. godine.

„Moja koleginica Kristina Janson i ja smo pronašli dva kostura u šahtu gde je trebalo da budu postavljene žice“, objasnila je menadžerka projekta Ana Eden u izjavi.

„Očistili smo kosti sa zakopanih da bismo dobili predstavu o tome kako grobovi izgledaju.Odjednom su se pojavila tri srebrnika! Ubrzo smo shvatili da je mnogo više srebrenika bilo blizu leve noge sahranjene osobe.”

Ukupno je pronađeno 170 srebrnih brakteata. Brakteat je komad tankog metala u obliku novčića koji se koristio kao nakit.

Iako bi se nalaz nekima mogao smatrati samo starim metalom, švedski istoričari kažu da je otkriće značajno za njihovu oblast.

„Nalaz je veoma poseban, delom zato što ima malo sličnih nalaza iz tog vremenskog perioda, delom zato što su neki novčići potpuno nepoznati od ranije“, kažu u muzeju.

Novčići pronađeni u hrišćanskom grobu

Ono što je zbunilo arheologe je da su novčići pronađeni u hrišćanskom grobu. Nije bila uobičajena praksa da ranosrednjovekovni hrišćani budu sahranjeni sa ostavom novčića.

„Retko se dešava da se nalazi u hrišćanskim grobovima, taj običaj pripada praistorijskim vremenima i to čini nalaz Visingo posebnim“, objašnjava se u saopštenju. „Zašto je ovaj čovek u dvadesetim godinama sve ove novčiće odneo u grob, još nije poznato."

Arheolozi okružnog muzeja nadaju se da će dobiti više tragova kada budu dalje radili na pronalasku.

Švedski stručnjak za novčiće rekao je muzeju da je otkriće „potpuno senzacionalno“.

„To je potpuno senzacionalno otkriće koje će promeniti istoriju ranog srednjeg veka u Getalandu i rasvetliti period koji je uglavnom potpuno nepoznat“, rekla je Eeva Jonsson iz kabineta kraljevskog novca.

(Kurir.rs/ The NewYork post/ Preneo: T.A./ Foto: Ilustracija)

Bonus video:

01:32

NOVA OTKRIĆA U SREMSKOJ MITORVICI: Arheolozi iskopali predmete od NEVEROVATNE vrednosti (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja