OVDE GORE I NEBO I ZEMLJA! Ova država se suočava sa EKSTREMNOM VRUĆINOM, a za sve je kriv jedan vremenski fenomen
Foto: EPA, Profimedia

OVDE GORE I NEBO I ZEMLJA! Ova država se suočava sa EKSTREMNOM VRUĆINOM, a za sve je kriv jedan vremenski fenomen

Planeta -

Filipini se ovih dana prže na ekstremnoj vrućini, zbog čega je na hiljade škola otkazalo nastavu, a nadležne službe upozoravaju građane da napolju borave što je manje moguće.

Mart, april i maj obično su najtopliji i najsušniji meseci u zemlji, ali uslove je ove godine pogoršao vremenski fenomen El Ninjo.

Temperature ponegde i do 47 stepeni

"Toliko je vruće da ne možete disati", rekao je Erlin Tumaron, šezdesetogodišnjak koji radi u primorskom odmaralištu u pokrajini Kavite, južno od Manile, gde je indeks toplote u utorak dosegao 47 stepeni Celzijusovih.

Očekuje se da će indeks toplote danas doseći nivo "opasnosti" od 42 ili više stepeni u najmanje 30 gradova i opština, upozorila je državna meteorološka služba.

Indeks toplote meri kakvo je stanje temperature uzimajući u obzir vlagu u vazduhu.

Ministarstvo obrazovanja, koje upravlja s više od 47.600 škola u zemlji, saopštilo je da je gotovo 6700 škola obustavilo nastavu. Verovatnoća je 50 odsto da će vrućina idućih dana biti i gora, kazala je meteorološkinja Ana Solis.

"Moramo ograničiti vreme koje provodimo napolju, da pijemo puno vode, da nosimo suncobrane i šešire", rekao je Solis za AFP.

Tvrdi da je El Ninjo razlog "ekstremne vrućine" koja je zahvatila delove zemlje.

(Kurir.rs/Index/Preneo: A.N.)

Bonus video:

01:45

OVAKVE VRUĆINE NISMO IMALI U POSLEDNJIH 120.000 GODINA Američki klimatolozi: Čak 98 odsto šansi da uskoro bude JOŠ TOPLIJE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track