Počeo je "Festival kineskih dokumentaraca" u Srbiji
Foto: Kineska medijska grupa

Počeo je "Festival kineskih dokumentaraca" u Srbiji

Planeta -

Ovih dana u Beogradu je zvanično otvoren „Festival kineskih dokumentaraca“ za 2024-tu godinu, u organizaciji Kineske medijske grupe i Radio-televizije Srbije.

Tokom festivala, na Radio-televiziji Srbije biće predstavljen veliki broj originalnih filmskih i televizijskih radova, koji koriste dokumentarni film kao formu koja srpskoj publici treba da pokaže vitalnost Kine u novom vremenu. Ovi radovi pričaju emotivne priče o kinesko-srpskim prijateljstvu, prenoseći poruke o učenju i obostrano korisnoj saradnji, kao I o potencijalima zajedničkog razvoja.

Kina, Kina plus
foto: Kineska medijska grupa

Šen Haisjiong, direktor Kineske medijske grupe, rekao je u video govoru na ceremoniji otvaranja da je predsednik Si Đinping Srbiju nazvao „gvozdenim prijateljem” Kine. Poslednjih godina, pod strateškim vođstvom šefova dveju zemalja, kinesko-srpski odnosi su izdržali test međunarodnih peripetija i predstavljali paradigmu prijateljskih odnosa Kine i evropskih zemalja. dokumentarci su "esperanto" koji prevazilazi jezičke barijere. Kineska medijska grupa zalaže za proizvodnju kvalitetnih dokumentaraca I drugih umetničkih dela, aktivno doprinosi produbljivanju tradicionalnog prijateljstva Kine i Srbije i promoviše izgradnju zajednice sa zajedničkom budućnošću čovečanstva. Nadamo se da će dela prikazana ovoga puta postati nova kulturna sećanja za narod Kine i Srbije. Kineska medijska grupa će dodatno ojačati razmenu i saradnju sa svim krugovima u Srbiji, tako da će čelično prijateljstvo Kine i Srbije procvetati novim sjajem u novoj eri.

Kina, Kina plus
foto: Kineska medijska grupa

Vladan Vukosavljević, bivši ministar kulture Srbije, rekao je u svom govoru da je „Festival kineskih dokumentaraca“ uspostavio novu platformu za srpsku publiku da stekne dubinsko razumevanje velikih dostignuća Kine u različitim oblastima i plodonosnih rezultata Kine. Saradnja Srbije i Kine, i dalje će promovisati bilateralnu međuljudsku i kulturnu razmenu.

Kina, Kina plus
foto: Kineska medijska grupa

Li Ming, ambasador Kine u Srbiji, rekao je u svom govoru da se poslednjih godina produbljuje razmena i saradnja u oblasti kulture između Kine i Srbije. dokumantarci prikazani na festivalu pričaju o razmeni i međusobnom učenju među civilizacijama i naglašavaju diskusiju, zajedničku izgradnju i deljenje. Kina i Srbija da se povežu i spoje. i naglašava diskusiju i zajedničku izgradnju, ima i jasne karakteristike vremena i humanističke težnje, sigurno će postati novi most za spajanje naroda Kine i Srbije. „Festival kineskih dokumentaraca“ trajaće do početka maja, uključujući Snovi o čeliku, Ugljenični otisak čovečanstva, Pustinjski dragulj Dunhuang, Spori vozovi, Kina iz vazduha Sinđijang, U potrazi za Valterom, Pesma iz srca i druge originalne filmske i televizijske delova iz Kineske medijske grupe biće emitovani u udarnom terminu na Radio-televiziji Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track