RUSIJA UPUTILA UPOZORENJE AMERICI ZBOG KONFISKACIJE IMOVINE: Zamrznuto čak 300 milijardi dolara, diplomatski odnosi UGROŽENI!
Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, Foto: Vikipedija

RUSIJA UPUTILA UPOZORENJE AMERICI ZBOG KONFISKACIJE IMOVINE: Zamrznuto čak 300 milijardi dolara, diplomatski odnosi UGROŽENI!

Planeta -

Rusija razmatra mogućnost snižavanja nivoa diplomatskih odnosa sa SAD kao odgovor na konfiskovanje njene suverene imovine, saopštio je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov.

Po njegovim rečima, do snižavanja diplomatskih odnosa između Rusije i SAD, koji su sada uspostavljeni na najvišem mogućem nivou, na nivou ambasadora, moglo bi da dođe ako Vašington preduzme „praktične mere“ za konfiskovanje ruske imovine koja je zamrznuta u bankama nakon uvođenja sankcija.

„Sada analiziramo optimalni način reagovanja, gde su među kontramerama prisutne i akcije protiv imovine naših zapadnih protivnika i diplomatske mere reagovanja“, rekao je Rjabkov.

Kako je dodao, oblik uzvratnih mera će biti određen u zavisnosti od toga „kako se bude odvijala diskusija među protivnicima Rusije“.

Bela Kuća
foto: Shutterstock

Diplomatski odnosi između Ruske imperije i SAD uspostavljeni su 1807. godine. Status ispod ambasade je diplomatska misija na čijem je čelu izaslanik ili otpravnik poslova.

Predstavnički dom američkog Kongresa je prethodno većinom glasova usvojio predlog zakona o izdvajanju 61. milijarde dolara Ukrajini, kao i predlog zakona, koji uključuje odredbu o konfiskovanju suverene imovine Moskve u korist Kijeva.

Neprijateljske zemlje od februara 2022. godine uvode Rusiji sankcije, u okviru kojih je bila zamrznuta kako i suverena imovina, tako i sredstva privatnih investitora.

Zamrznuto je oko 300 milijardi dolara deviznih rezervi. Gotovo odmah su počeli razgovori stranih zemalja o zapleni ove imovine u različite ciljeve. U oktobru 2022. godine lideri Evropske unije naložili su Evropskoj komisiji da pripremi predloge za korišćenje zamrznute imovine u cilju finansiranja Ukrajine.

Kurir.rs/Sputnjik/Preneo: P. P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track