BLINKEN ZAPRETIO: Kina da obustavi isporuke komponenti koje Rusija koristi za proizvodnju naoružanja
Foto: EPA

BLINKEN ZAPRETIO: Kina da obustavi isporuke komponenti koje Rusija koristi za proizvodnju naoružanja

Planeta -

Američki državni sekretar Entoni Blinken zapretio je da ukoliko Kina ne obustavi isporuke komponenti koje Rusija koristi za proizvodnju naoružanja onda će Vašington preduzeti sve neophodne mere da se to spreči.

„Postoje i druge mere koje smo u potpunosti spremni da preduzmemo. Kao što sam već rekao, ako Kina ne bude reagovala, reagovaćemo mi“, poručio je šef američke diplomatije.

Blinken je takođe izjavio i da je Kina „dobavljač broj jedan“ za ruski vojno-industrijski sektor

On je ujedno priznao da Kina ne isporučuje Rusiji oružje i vojnu tehniku, ali tvrdi da je snabdeva „mašinama, mikroelektronikom i optikom“ koje se koriste u „masovnoj proizvodnji municije, oružja, tenkova i oklopnih vozila koji se šalju u Ukrajinu“.

„Kina je dobavljač broj jedan za kritične komponente koje Rusija koristi za obnovu svog vojno-industrijskog kompleksa“, rekao je Blinken u intervjuu za američki radio „En-Pi-Ar“ tokom posete Kini.

S tim u vezi, on je upozorio da je Vašington spreman da primeni nova ograničenja i sankcije protiv kineske strane ukoliko nastavi sa aktivnostima koje, prema mišljenju američke administracije, podržavaju rusku odbrambenu industriju.

„Već smo preduzeli neke mere. Spremni smo da uradimo više ako Kina ne bude spremna da ograniči tu aktivnost“, istakao je Blinken.

On je podsetio da su SAD već uvele sankcije i mere kontrole izvoza protiv više od sto kineskih kompanija.

Podsećamo, kineska strana je više puta isticala da Peking nije strana sukoba u Ukrajini, te da vesti o navodnoj isporuci oružja Rusiji nisu istinite.

Kurir.rs/Sputnjik/Preneo; P. P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track