RIBARI IZVADILI IZ MREŽE MISTERIOZNOG MONSTRUMA OD 3 METRA: Odmah ga zamrzli i obavestili naučnike, a onda nastao TOTALNI ŠOK
Foto: Shutterstock

neverica

RIBARI IZVADILI IZ MREŽE MISTERIOZNOG MONSTRUMA OD 3 METRA: Odmah ga zamrzli i obavestili naučnike, a onda nastao TOTALNI ŠOK

Planeta -

Ribolovci su nadomak obale Čilea uhvatili u mrežu morskog predatora za koga se verovalo da je nestala vrsta!

Meštani su tokom lova na koščate ribe bacili mreže u vodu i primetili da su uhvatili nešto nesvakidašnje. Ispostavilo se da je to bila ajkula za koju se dugo verovalo da je izumrla.

Istraživači su još davne 1887. godine opisali čileansku anđeosku ajkulu.

Navedeno je da mala ajkula, koja izgledom podseća na raže, živi u plitkim priobalnim vodama. Autor studije je 1887. godine naveo samo nekoliko podataka o merenju što je jedva bilo dovoljno da se uzorak razlikuje od drugih blisko povezanih vrsta.

Nekoliko puta kroz istoriju čileanske anđeoske ajkule su slučajno uhvaćene u ribolovu, pomažući da se ažuriraju neke od osnovnih informacija, ali je nedostajao kompletan opis vrste.

Onda su ajkule bukvalno upale pravo u ruke istraživača.

Prema studiji, nedavno objavljenoj u Evropskom žurnalu taksonomije, ribari su uhvatili i zamrzli dve cele ajkule i glavu treće, a zatim ih odneti u Nacionalni muzej prirodne istorije u Santjagu u Čileu. Tamo su istraživači potvrdili da su u pitanju dve čileanske anđeoske ajkule.

Ajkule su prema navodima iz studije bile dugačke nešto više od tri metra i imale ravna tela koja više liče na raže nego na ajkule. Takođe su imale oštre bodlje na vrhu glave i na leđima.

Zbog nedostatka istraživanja i viđenja vrsta je na Crvenoj listi Međunarodne unije za očuvanje prirode navedena kao kritično ugrožena.

Druge anđeoske ajkule, poput obične anđeoske ajkule, važe za predatore iz zasede koji čekaju da im male ribe, rakovi, mekušci i glavonošci prođu iznad glave pre nego što ih napadnu.

- Anđeoske ajkule su noćni stanovnici dna i provode većinu svog života zakopani u pesku i mulju priobalnog sedimenta - navodi Nacionalna uprava za okeane i atmosferu.

Ajkule su uhvaćene u blizini Plaja Seremenjo u severnom Čileu na obali Pacifika.

(Kurir.rs/Miami Herald/Preneo Z.Ko/Foto:Ilustracija)

Bonus video:

01:05

PROFESIONALNI RIBAR OTRKIO RAZLIKU IZMEĐU ALASA I RIBOLOVACA! Uplovite u čari reke: Kada te prvi put som udari preko zadnjice

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track