AMERIKANCI PRAVE "AVION SUDNJEG DANA"! Stiže nova letelica sa POSEBNOM NAMENOM, a nju će koristiti samo PREDSEDNIK (VIDEO)
Foto: PrintScreen

AMERIKANCI PRAVE "AVION SUDNJEG DANA"! Stiže nova letelica sa POSEBNOM NAMENOM, a nju će koristiti samo PREDSEDNIK (VIDEO)

Planeta -

Ministarstvo odbrane Sjedinjenih Američkih Država dodelilo je posao izrade "aviona sudnjeg dana" (Dumsdej Plejn) kompaniji Siera Nevada Korp.

Na osnovu ugovora "teškog" 13 milijardi dolara kompanija će zameniti stare Boing E-4B Najtvač, avione koji u slučaju nuklearnog rata predstavljaju napredno vazduhoplovno komandno mesto (Edvensd Erborn Komend Post - AACP).

Kompanija će odmah dobiti 59 miliona dolara za istraživanje, razvoj, testiranje i evaluaciju novog operativnog centra koji može da "preživi" nuklearni rat (Sarvajabl Erborn Operejšns Senter - SAOC). Od kompanije se očekuje da do 10. jula 2036. godine završi proizvodnju ovog tipa vazduhoplova, navodi Difens Njuz.

"Razvoj ovog ključnog nacionalnog bezbednosnog oružanog sistema osigurava da je sposobnost nuklearnog komandovanja, kontrole i komunikacija operativno bezbedna u narednim decenijama", rekao je portparol američkog ratnog vazduhoplovstva (US Er Fors - USAF).

Boing E-4B, kreiran je da omogući predsedniku SAD da komanduje oružanim snagama u slučaju nuklearnog rata ili druge katastrofe koja bi uništila centre za komandovanje i kontrolu na zemlji. Četiri E-4B aviona vazduhoplovstva lete od 1970-ih i prilaze kraju svog radnog veka.

U saopštenju vazduhoplovnog departmana Ministarstva odbrane navodi se da će Siera Nevada izgraditi SAOC iz "ojačane i modifikovane verzije komercijalnog aviona".

Sistemi podrške na zemlji SAOC-a uključivaće obuke za posadu, misiju i tehničko osoblje, kao i opremu za podršku na zemlji, laboratorije za integraciju testiranja i održavanje sistema i druge sisteme.

(Kurir.rs/Aero Telegraf/Preneo: A.N.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track