DONBAS PADA DO OKTOBRA?! Ukrajinski oficiri ne kriju da više ne mogu da zaustave Ruse OTKRILI I ŠTA SLEDI KAD PUKNE ISTOČNI FRONT
Foto: screenshot

nema nade

DONBAS PADA DO OKTOBRA?! Ukrajinski oficiri ne kriju da više ne mogu da zaustave Ruse OTKRILI I ŠTA SLEDI KAD PUKNE ISTOČNI FRONT

Planeta -

Nekoliko ukrajinskih oficira koji se bore na istočnom frontu navode za Blik da će Donbas pasti do oktobra i da će Ukrajina izgubiti rat!

- Rusi će zauzeti Donbas do oktobra, onda će se sukob zamrznuti, a mi ćemo morati da pregovaramo sa Putinom - predviđa oficir brigade koja se nalazi u Časiv Jaru, a koga Blik naziva pseudonimom Sergej.

Oficiri za švajarski list navode tri razloga za mogući crni scenario.

Prvi je sve veći nedostatak vojnika, popunjenost mnogih jedinica je smanjena na 30-40 odsto, a oficiri navode ni da nastavak mobilizacije neće ništa promeniti.

- Vojnici koji se sada regrutuju i obučavaju neće nam se pridružiti do oktobra - kaže oficir koga Blik naziva pseudonimom Aleksandar iz 93. brigade i dodaje da sadašnje mere za pooštravanje mobilizacije neće biti dovoljne da zaustave 300.000 regruta iz Rusije koje Kremlj planira da pošalje u Ukrajinu.

Drugi razlog je što nova američka pomoć dolazi prekasno.

- Najnovija injekcija vojne pomoći sama po sebi neće pomoći Ukrajini da pobedi. Možemo da usporimo Ruse koliko god je to moguće, ali ne možemo da ih pobedimo - rekao je oficir koga list naziva pseudonimom Miroslav.

Treći razlog je stil rukovođenja glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Aleksandra Sirskog koji je prema navodima Blika dobio nadimak "Mesar" zbog krvave odbrane Bahmuta koju je vodio.

Blik piše da je imenovanje Sirskog "izazvalo loše raspoloženje" na mnogim mestima na frontu.

- Nekoliko frontovskih oficira govori o brigadama koje su od trenutka imenovanja Sirskog slate na borbene zadatke praktično bez municije i sa premalo ljudi. Tri brigade su raspuštene iz izmišljenih razloga i raspoređene po drugim borbenim jedinicama - navodi se u članku.

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski upozorio je u nedelju da se situacija na frontu u prethodnih nekoliko dana naglo pogoršala i potvrdio povlačenje ukrajinskih trupa iz Berdičija i Semjenovke kod Avdijivke odnosno iz Novomihajlovke kod Marjinke.

(Kurir.rs/Strana/Preneo Z.Ko)

Bonus video:

05:48

ZAMISLITE SCENARIO U KOME RUSI OSVAJAJU OVA DVA MESTA, TO BI BIO KRAJ RATA Aleksandar Radić o mogućem epilogu sukoba u Ukrajini

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track