VIŠE OD 200.000 RADNIKA UŽURBANO GRADI NOVI GLAVNI GRAD: Vremena im ponestaje, sadašnja prestonica tone, postaje OPASNA PO ŽIVOT
Foto: syahrir maulana / Alamy / Alamy / Profimedia

haos

VIŠE OD 200.000 RADNIKA UŽURBANO GRADI NOVI GLAVNI GRAD: Vremena im ponestaje, sadašnja prestonica tone, postaje OPASNA PO ŽIVOT

Planeta -

Džakarta je glavni i sa 11 miliona stanovnika najveći grad Indonezije.

Nalazi se na severozapadnoj obali Jave na ušću reke Čilivung. Ako uključimo i okolinu Džakarta ima 30 miliona stanovnika. Indonezija ukupno ima 276 miliona stanovnika koji žive na više od 17.000 ostrva.

Džakarta, međutim, tone, a oko 40 odsto površine grada već se nalazi ispod nivoa mora, navodi Forbs. Iz tog razloga indonežanska vlada planira da prestonicu preseli u Nusantaru, novi grad koji nastaje na istočnoj obali ostrva Borneo, udaljen čak 870 km severno od Džakarte.

Izgradnja nove prestonice koštaće oko 35 milijardi dolara i biće završena tek 2045. godine. Tu će se tada preseliti brojne državne institucije i oko 6.000 državnih službenika. Političari tvrde da će Nusantara do 2045. godine biti takozvana zelena metropola koja se u potpunosti napaja obnovljivom energijom.

Radovi traju dve godine, međutim, još nije sasvim jasno kako će se finansirati izgradnja nove prestonice. Indonežanska vlada se obavezala da će obezbediti samo 20 odsto od ukupnog iznos, dok radi na pronalaženju drugih izvora finansiranja.

NIJE PRVA TAKVA IDEJA

Indonežanska ideja nije prva te vrste u svetu. Brazil je već premestio svoj glavni grad iz Rio de Žaneira u Braziliju 1960. godine dok je Abudža zamenila Lagos kao glavni grad Nigerije 1991. godine.

Odluka Indonezije je prva zasnovana na klimatskoj krizi. Porast nivoa mora poslednjih godina učinio je Džakartu gradom koji najbrže tone i to je navelo indonežanske vlasti da razmotre alternativu.

Zbog prekomernog ispumpavanja podzemnih voda grad tone oko šest centimetara godišnje. Ekolozi upozoravaju da bi trećina Džakarte mogla biti pod vodom već do 2050. godine ako se uskoro nešto drastično ne promeni.

KAKO JE SVE POČELO?

Indonežanski predsednik Džoko Vidodo odobrio je 2019. godine plan da se prestonica preseli iz Džakarte u novi grad Nusantaru. Lokacija je odabrana zbog blizine mora i činjenice da na ovom području postoji relativno mali rizik od zemljotresa i cunamija, ali i vulkanskih erupcija.

Za izbor Nusantare se takođe kaže da odražava geopolitičku viziju predsednika Vidoda i podseća na prepoznatljivu suštinu Indonezije. Ime Nusantara bukvalno znači "spoljna ostrva".

Indonezija, Džakarta
foto: Profimedia

Borneo, koji se smatra jednim od najvećih ostrva na svetu, poznat je po svojim 140 miliona godina starim prašumama, a dom je mnogih ugroženih autohtonih vrsta, uključujući borneanske orangutane. Tri četvrtine ostrva je teritorija Indonezije dok ostatak pripada Maleziji i Bruneju.

Na Borneu živi oko 23 miliona ljudi.

HILJADE RADNIKA NA GRADILIŠTU

Izgradnja nove prestonice Indonezije počela je u leto 2022. godine.

Prvo je na gradilištima radilo oko 100.000 radnika dok ih sada ima već oko 200.000. Nova prestonica će na početku imati oko pola miliona stanovnika. Do kraja decenije planiraju da izgrade solarnu elektranu od 50 megavata u gradu i da koriste samo električna vozila.

U projektu učestvuju neki svetski poznati pojedinci. Među njima su bivši britanski premijer Toni Bler i princ od Abu Dabija Mohamed bin Zajed Al Nahjan koji su članovi građevinskog odbora Nusantare. Institut Toni Bler je potpisao ugovor i obavezao se da će izgraditi istraživački centar u novoj prestonici Indonezije.

(Kurir.rs/Index/preneo Z.Ko)

Bonus video:

05:30

KAKVA JE SITUACIJA U GRČKOJ NAKON POPLAVA?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track