FRANCUZI TVRDE Otkriveno koliko je ruskih vojnika poginulo u Ukrajini
Foto: Shutterstock

FRANCUZI TVRDE Otkriveno koliko je ruskih vojnika poginulo u Ukrajini

Planeta -

Skoro 150.000 ruskih vojnika poginulo je u Ukrajini od početka rata u februaru 2022. godine, prema procenama francuskog ministarstva spoljnih poslova objavljenim u petak.

„Ruski vojni neuspeh je već ovde. Procenjujemo da je ruskih vojnih gubitaka 500.000, od ​​čega je 150.000 mrtvih“, rekao je francuski ministar spoljnih poslova Stefan Sežurne u intervjuu objavljenom u petak u evropskom izdanju ruskog nezavisnog lista Novaja gazeta.

"Sve ovo za šta? Može se sažeti u nekoliko reči: ni za šta."

Ta procena je znatno niža od procene ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, koji je u februaru rekao da je u Ukrajini poginulo 180.000 neprijateljskih vojnika.

Velika Britanija je krajem aprila procenila da je u Ukrajini ubijeno ili ranjeno oko 450.000 Rusa.

Moskva nije objavila nikakve informacije o broju mrtvih i povređenih među svojim oružanim snagama od septembra 2022. godine, kada je saopštila da je poginulo skoro 6.000 vojnika.

Sa ukrajinske strane, predsednik Zelenski je krajem februara rekao da je poginulo 31.000 vojnika.

"Ne 300.000, čak ni 150.000, kako kažu Putin i njegov lažljivi krug. Ali svaki od ovih gubitaka je veliki gubitak za nas", rekao je on.

Prema mnogim zapadnim bezbednosnim izvorima, ukrajinski vojni gubici su veoma potcenjeni.

Istovremeno, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu procenio je ukrajinske gubitke na 444.000, ne precizirajući da li je reč samo o mrtvima ili o mrtvima i povređenima.

On je u petak procenio ukrajinske gubitke od početka godine na 111.000, opet bez detalja.

Kurir.rs/Jutarnji list

Bonus video:

03:21

ORUŽJE ZA UKRAJINU PROIZVODI SE U NAŠEM NAJBLIŽEM KOMŠILUKU! General-major u penziji otkrio GDE se proizvode bespilotne letelice

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track