PUTIN DONEO ODLUKU O PREMIJERU: Ruski predsednik uputio Dumi predlog o kandidatu za šefa nove vlade
Foto: AP Gavriil Grigorov

glasanje

PUTIN DONEO ODLUKU O PREMIJERU: Ruski predsednik uputio Dumi predlog o kandidatu za šefa nove vlade

Planeta -

Predsednik Rusije Vladimir Putin predložio je ponovno imenovanje Mihaila Mišustina na mesto premijera.

- Predsednik Vladimir Vladimirovič Putin podneo je Državnoj dumi predlog o kandidaturi Mihaila Vladimiroviča Mišustina za mesto premijera - napisao je predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin na svom kanalu na Telegramu.

Kandidatura premijera biće razmatrana na današnjem plenarnom zasedanju Državne dume. Volodin je objasnio da će kandidat za premijera prvo sačiniti izveštaj, zatim odgovarati na pitanja poslanika, a nakon toga sledi glasanje.

Mihail Mišustin
foto: EPA

- Tokom rasprave o kandidaturi važno je da dobijemo odgovore na pitanja o tome kako će se rešavati zadaci koje je postavio predsednik Putin u demografskoj politici, izdržavanju porodice sa decom, jačanju tehnološkog suvereniteta i povećanju odbrambene sposobnosti naše zemlje - rekao je Volodin.

KAKO JE RADILA MIŠUSTINOVA VLADA?

Putin je u januaru 2020. godine razrešio vladu Dmitrija Medvedeva i predložio Dumi da za novog premijera izabere Mihaila Mišustina koji je u tom trenutku bio šef Federalne poreske službe. Prvi put u istoriji nijedan poslanik nije se izjasnio protiv budućeg premijera.

Nova vlada, formirana 21. januara, gotovo odmah se suočila sa teškim uslovima je počela pandemija koronavirusa. Kabinet ministara je uspeo da stvori mehanizam za podršku preduzetnicima i ugroženim grupama stanovništva i da organizuje pružanje medicinske zaštite. Rusiji su 2022. godine zbog rata uvedene sankcije, ali do kolapsa privrede nije došlo.

FOM je početkom maja sproveo istraživanje o odnosu Rusa prema Mišustinovom kabinetu i 58 odsto je pozitivno ocenilo njegov rad. Lični rejting premijera je još veći – 60 odsto odobravanja.

Predsednik Rusije Vladimir Putin, podsetimo, položio je u utorak u Moskvi zakletvu za svoj novi šestogodišnji predsednički mandat.

(Kurir.rs/RIA/Preneo Z.Ko)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track