ZAŠTO JE HARKOV KLJUČ RUSKIH NAPADA Za sat na jednu poziciju palo 25 avionskih bombi: Ovo su glavni ciljevi žestoke ofanzive
Foto: Prntscrn Tvitter

ANALIZA

ZAŠTO JE HARKOV KLJUČ RUSKIH NAPADA Za sat na jednu poziciju palo 25 avionskih bombi: Ovo su glavni ciljevi žestoke ofanzive

Planeta -

Najvažniji ciljevi - stvaranje tampon zone uz granicu i onesposobljavanje fabrike tenkova

Operativna grupa „Sever“ ruske armije u petak u četiri sata ujutro započela je snažnu artiljerijsku vatru iz samohodnih artiljerijskih oruđa i i višecevnih raketnih lansera po ukrajinskoj teritoriji u Harkovskoj oblasti.

Udari raketa i granata kombinovani su sa masovnom upotrebom planirajućih avionskih bombi koje su padale po ukrajinskim pozicijama. O jačini napada govori i podatak da je na jednu poziciju za sat vremena palo 25 avionskih fombi tipa FAB-500 sa planirajućim dodatkom koji su lansirane sa jurišnih bombardera SU-34.

Prodor na teritoriju Harkova iz pravca Rusije je prvi udar na Ukrajinu posle 24. februara 2022. godine.

U aprilu 2022. posle povlačenja ruskih trupa iz Kijevske, Sumske i Harkovske oblasti napada kopnenih trupa iz pravca Rusije nije bilo.

Operativna grupa Sever pod komandom generala Aleksandra Lapina ima 50.500 vojnika, 400 tenkova, 930 borbenih vozila pešadije, 990 komada artiljerije i 120 komada VBR ima težišni zadatak stvaranja tampon zone uz rusko-ukrajinsku granicu do tromeđe Ukrajine-Rusije i Belorusije kako bi se zaustavili aritljerijsko-raketni masovni napadi na Kursk, Brjansk i Belgorod.

General Aleksandar Lapin
General Aleksandar Lapinfoto: Printscreen Telegram

Poseban fokus ruske vojske je drugi po veličini i industrijski najvažniji grad Ukrajine Harkov, koji ima i jaku vojnu industriju.

Treba napomenuti da poslednja dva meseca sam Harkov je pod masovnim raketnim udarima ruske vojske. Rusija grad napada sa dronovima kamikazama, taktičko-balističkim raketama Iskander M, zatim planirajućim avionskim bombama FAB -500, FAB-1500 i FAB-3000 koji su razarali periferiju Harkova i taj milionski grad ostavili bez struje i vode.

Teški uslovi života veliki broj civila su naterali da napusti Harkovsku oblast. Veruje se da je Rusija zapravo koristila modifikovanu američku doktrinu „Šokiraj i zaplaši“, sa čime je populacija ove oblasti uz granicu sa Ukrajinom znatno smanjena.

Ukrajina, ruski vojnici, Harkov, Vladimir Putin, Volodomir Zelenski
foto: Shutterstock, Handout / AFP / Profimedia, EPA Sergey Kozlov, AP Efrem Lukatsky, AP Mikhail Metzel

Inače Ukrajina je poslednja tri meseca intenzivno koristila zonu Harkovske i Sumske oblasti za upade diverznatsko-terorističkih grupa na teritoriju Belogrodske, Kurske i Brajnske oblasti kombinovano sa udarima dronova kamikaza i udarima višecevnih raketnih sistema.

Osim stvaranja tampon zone uz granicu sa Rusijom, Harkov za Rusiju ima veoma važan značaj osim blizine Belgoroda, Harkov je značajan zbog jake industrije.

Pre svega u tom gradu se nalazi druga najveća fabrika tenkova i remontni zavod Morozov mašin biro.

Naime u vreme Sovjetskog Saveza to je bila druga po veličini fabrika tenkova ispred Omska i iza Nižnjeg Tagila na Uralu.

Kurir.rs/TV Front/Preneo: P. P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track