UHAPŠEN BRAT PREDSEDNICE PERUA: "Pao" i njegov advokat, a evo za šta su optuženi
Foto: Printscreen/Youtube

UHAPŠEN BRAT PREDSEDNICE PERUA: "Pao" i njegov advokat, a evo za šta su optuženi

Planeta -

Vlasti Perua juče su uhapsile brata predsednice Dine Boluarte i njenog advokata, osumnjičene za trgovinu uticajem, dan pošto je vlada raspustila policijsku jedinicu koja je pomagala tužiocima u istrazi užeg okruženja šefice države.

Prema nalogu za hapšenje, u koji je Asošiejted pres imao uvid, stariji brat predsednice Nikanor Boluarte se sumnjiči da je radio na imenovanju vladinih zvaničnika, zaduženih da prate društvene sukobe u udaljenim oblastima, u zamenu za novac i za prikupljanje potpisa za registraciju političke partije.

Dina Boluarte
Dina Boluartefoto: EPA-EFE/PAOLO AGUILAR

Hapšenje Boluartea i advokata Matea Kastanjede pojačava pritisak na predsednicu Perua, koja je stupila na dužnost u decembru 2022. godine umesto Pedra Kastilja. Kastiljo, koga je smenio parlament, nalazi se u zatvoru pošto se protiv njega vodi istraga za korupciju i pobunu.

Sudija, koji je potpisao nalog za hapšenje Boluartea i Kastanjede, odobrio je zahtev tužilaštva da obojica budu 10 dana izolovana u pritvoru, bez mogućnosti komunikacije, što je karakteristično za procese koje vlasti smatraju veoma ozbiljnim.

Tužioci optužuju Kastanjedu da je ometao istragu protiv 64-godišnjeg Boluartea, nudeći određene pogodnosti pripadnicima juče raspuštene policijske jedinice, koja je bila fokusirana na poreske istrage.

Pre hapšenja, Kastanjeda je zastupao predsednicu Dinu Boluarte u istrazi porekla njene imovine - luksuznih satova i skupocenog nakita, koje nije prijavila agenciji za sprečavanje korupcije.

Kurir.rs/Beta

Preneo: R.J.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track