RAMA OKUPIO ALBANCE U ATINI I KAŽE DA JE "DOŠAO DA SE BORI" Poručio im da su oni JEDNAKE GAZDE u Grčkoj (FOTO, VIDEO)
Foto: EPA/George Vitsaras, AP/Michael Varaklas

MITING RASPIRIO NOVE TENZIJE IZMEĐU DVE ZEMLJE

RAMA OKUPIO ALBANCE U ATINI I KAŽE DA JE "DOŠAO DA SE BORI" Poručio im da su oni JEDNAKE GAZDE u Grčkoj (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Albanski premijer Edi Rama obratio se u Atini migrantima iz Albanije, stranačkim aktivistima i svojim pristalicama tokom mitinga koji je u lokalnoj sportskoj dvorani održan uz velike mere obezbeđenja.

Katimerini navodi da je ovaj skup održan juče u atinskom predgrađu Galaci.

Navodi se da je okupljanje započelo već u jutarnjim časovima, a da je Rama reklamirao ovaj miting na svom nalogu na Fejsbuku.

Grčki list navodi da ovaj događaj raspiruje nove tenzije u odnosima Grčke i Albanije.

Podseća se da je Rama pre ovog skupa poručio da je "Grčka demokratska zemlja" koja "nije mogla da spreči jednog lidera da dođe u privatnu posetu i obrati se sunarodnicima".

Edi Rama, Atina, miting
foto: AP/Michael Varaklas

- Ovo je privuklo više pažnje nego što je možda trebalo, ali ne u pravo vreme neposredno pred izbore za Evropski parlament - poručio je Rama pre mitinga.

Edi Rama, Atina, miting
foto: EPA/George Vitsaras

Tirana post navodi da je Rama na okupljanju albanskih migranata u Atini kazao da je u grčku prestonicu došao kako bi se sreo sa onima koji su "jednake gazde" u toj zemlji, a ne sa bivšim slugama Grčke.

Edi Rama, Atina, miting
foto: EPA/George Vitsaras

- Neko je rekao da nije trebalo da vam dođem u posetu, ali će oni možda, nakon što budu videli ovo iskazivanje porodične sreće, razumeti da ja nisam došao da se sastanem sa njihovim bivšim slugama. Došao sam da se borim zajedno sa jednakim gazdama ove kuće. Vi, Albanci iz Grčke, danas donosite dodatnu vrednost u poslovima, znanju i kulturi ove blagoslovene zemlje koja je pre 25 vekova bila kolevka filozofije i demokratije, a sa kojom smo mi povezani ne samo time što smo susedi - kazao je Rama.

Edi Rama, Atina, miting
foto: EPA/George Vitsaras

Sajt Grik siti tajms navodi da u Grčkoj živi oko milion Albanaca, a da je Rama na kraju obraćanja sunarodnicima imao poruku i za svog kolegu, grčkog premijera Kirjakosa Micotakisa.

On je citirao albanskog pesnika Naima Frašerija koji je u poemi na grčkom jeziku poručio da je istkinska želja Albanaca da žive u miru i harmoniji sa svojim susedima.

Edi Rama, Atina, miting
foto: EPA/George Vitsaras

- Mi želimo da sa svim našim susedima, Slovenima i Grcima, živimo u harmoniji, u redu i miru. Nemojmo da postajemo neprijatelji i da se borimo, pretrpeli smo dovoljno patnji i tiranije - rekao je Rama.

Italijanska Ađencija nova navodi da je Rama mitingom u Atini započeo turneju po zemljama u kojima žive njegovi sunarodnici.

Navodi da je, prema tvrdnjama iz Tirane, na skupu u prestonici Grčke bilo oko 10.000 Albanaca koji su nastanjeni u toj zemlji.

Oni koji nisu uspeli da uđu u krcatu sportsku dvoranu u Galaciju ostali su ispred nje i pratili Ramino obraćanju na velikom ekranu koji je tu postavljen.

Nastavlja turneju po albanskoj dijaspori, sledeća stanica Milano

Ađencija nova navodi da će Rama nakon Atine nastaviti turneju po albanskoj dijaspori i 26. maja će otputovati u Milano. Tamo će se sastati sa sunarodnicima koji žive u tom gradu na severu Italije, a nakon toga će 2. juna otputovati u britansku prestonicu Londonu, dok je za 25. jun planirana Ramina poseta nemačkom gradu Diseldorfu.

(Kurir.rs/EKathimerini/Tirana Post/Greek City Times/Agenzia Nova/Preveo i priredio: N. V.)

Bonus video:

01:29

EDI RAMA NEĆE DA SE PRIČA O BANJSKOJ U TIRANI! Lopandić nema dilemu: Iza toga stoji neka služba, ZNAČAJNE STVARI SE DOGAĐAJU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja