CELA FRANCUSKA JURI "MUVU": U filmskom bekstvu ubijeni policajci, robijaš MNOGO OPASNIJI nego što se mislilo, oglasio se i MAKRON
Foto: Theo Rouby / AFP / Profimedia, EPA Peter Klaunzer, Pritnscreen/X, AFP

OKO 200 ŽANDARMA UKLJUČENO U POTRAGU

CELA FRANCUSKA JURI "MUVU": U filmskom bekstvu ubijeni policajci, robijaš MNOGO OPASNIJI nego što se mislilo, oglasio se i MAKRON

Planeta -

Na stotine francuskih žandarma poslato je u region Normandiju kako bi se uključili u potragu za odbeglim zatvorenikom Muhamedom Amrom zvanim "Muva".

On je juče pobegao iz policijskog kombija kada su njegovi saradnici naleteli na to vozilo svojim automobilom i u pucnjavi koja je usledila ubili dva policajca iz "Muvine" pratnje, a trojicu ranili.

Prepad se desio juče ujutru na naplatnoj rampi u Inkarviju u departmanu Eur na severu Francuske.

Zatvorenik je trebalo da bude prebačen iz grada Ruen u Evro u Normandiji.

Francuski list Parizijen je nakon filmskog bekstva "Muve" objavio da je odbegli robijaš bio osuđen zbog provalničke krađe, a da se u zatvoru bio i zbog pokušaja ubistva.

Potom su francuski mediji preneli da je "Muva" ranije ove nedelje već pokušao bekstvo iz zatvorske ćelije tako što je počeo da seče rešetke, ali je otkriven.

Muhamed Amra zvani 'Muva'
Muhamed Amra zvani "Muva"foto: AFP

To je saopštila Lor Boko, državna tužiteljka nadležna za područje Pariza, koja je kazala da je "Muva" osuđivan ukupno 13 puta, a prvi put je to bilo 2009. kada je imao samo 15 godina.

Ona je navela da je "Muva" povezan sa bandom iz Marseja, grada na jugu Francuske, za koji BBC navodi da je u poslednje vreme pogođen talasom nasilja bandi koje trguju drogom.

Emanuel Makron
foto: AP Christophe Ena

Boko je rekla da iako 30-godišnji zatvorenik nije bio pod "najvećim nadzorom", ali da je za njegovo prebacivanje u drugi grad ipak bila potrebna "pratnja trećeg stepena".

Žeral Darmanen, ministar unutrašnjih poslova Francuske, kazao je da su "aktivirana sva sredstva za pronalaženje tih kriminalaca", misleći na "Muvu" i njegove saradnike koji su ga oslobodili.

Francuska
foto: Printscreen X

Navodi se da je u potragu uključeno oko 200 žandarma i da se vrše provere automobila na ključnim lokacijama.

Francuska, napad na policiju
foto: Printscreen/Twitter

Erik Dipon-Moreti, francuski ministar pravosuđa, rekao je da je jedan od ubijenih policajaca "ostavio iza sebe ženu i dvoje dece", dok je drugi policajac, star 34 godine, imao suprugu koja je u petom mesecu trudnoće.

Po rečima ministra "Muva" i oni koji su ga oslobodili biće kažnjeni "na način koji je odgovarajući ovom zločinu".

Francuski predsednik Emanuel Makron je kazao da se "čini sve da se pronađu ti počinioci (zločina)".

(Kurir.rs/BBC/Preveo i priredio: N. V.)

Bonus video:

01:00

HOROR NA TAJLANDU: Bivši policajac pucao na dečiji vrtić! 28 ubijeno, među žrtvama i deca! Napadač u bekstvu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track