"IZGLEDA KAO DA SU GA PREDALI NA TACNI!" Pukovnik u penziji otkrio BROJNE PROPUSTE obezbeđenja premijera Fica: ZAKAZALI SU
Foto: MICHAL HANKO / News and Media / Profimedia, Printscreen X

kurir televizija

"IZGLEDA KAO DA SU GA PREDALI NA TACNI!" Pukovnik u penziji otkrio BROJNE PROPUSTE obezbeđenja premijera Fica: ZAKAZALI SU

Planeta -

Slovački premijer Robert Fico preživeo je ranjavanje sa pet hitaca, a posle višesatne operacije, nalazi se van životne opasnosti.

Atentat na njega je izveo Juraj Cintula (71), književnik, osnivač pokreta protiv nasilja, koji je legalno posedovao pištolj i napao je premijera dok se pozdravljao sa građanima. Uhapšen je i priznao je da se za atentat spremao mesec dana.

Robert Fico
foto: KENZO TRIBOUILLARD / AFP / Profimedia, Printscreen X

Stručnjaci su saglasni da ovo nije tipičan profil ubice, ali i smatraju da je napravljeno raspoloženje u društvu koje je pogodovalo ekstremistima. Na to je i sam premijer upozoravao rečima:"Čekam da se frustracija opozicije koju hrane mediji pretvori u ubistvo nekog političara u vladi".

Kako je inspirisan i pripreman atentat i ko je zakazao iz službi bezbednosti? Na ova pitanja odgovorili su gosti emisije Usijanje: Milan Jolović, pukovnik u penziji, prof. Časlav Koprivica, sa FPN, i Radiša Roskić, advokat i nekadašnji načelnik BIA.

- Učinjeni su sistemski propusti. Očigledno, bezbednosna procena nije bila zasnovana na pravednom sagledavanju svih mogućih opasnosti. Druga stvar, imam utisak da je i neposredno fizičko obezbeđenje, od prvog pa do trećeg ili četvrtog kruga, takođe reagovalo sa zakašnjenjem. Ovo se ne može pripisati isključivo Slovačkoj službi bezbednosti, već i svim ostalim pratećim organima nadležnim za oblast obezbeđenja visokih političkih funkcionera - rekao je Roskić.

04:51

IZGLEDA KAO DA SU GA PREDALI NA TACNI! Pukovnik u penziji otkrio BROJNE PROPUSTE obezbeđenja Roberta Fica: ZAKAZALI SU

Jolović je potom naveo koje su sve bile greške Ficovog obezbeđenja.

- Gledajući snimke, ovde je najviše zakazalo lično obezbeđenje oko premijera Fica. Naravno, obaveštajne službe su te koje treba da otkriju i spreče da li će se učiniti neki zločin, to uglavnom radi neka organizovana organizacije institucija. Međutim, ako mi imamo nekog samotnjaka ili kao u ovom slučaju što je bio, oni nisu možda mogli da otkriju, ali ovde je očigledno zakazalo fizičko obezbeđenje. Ovde ima toliko manjkavosti da je bukvalno fizičko obezbeđenje odgovorno za ranjavanje. Vi imate šest momaka koji su psihofizički spremni i obučeni, a koji su dozvolili da jedan 71-godišnji starac ispali pet metaka u premijera - rekao je pukovnik u penziji i dodao:

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

- Pošto sam ja komandovao jedinicom koja je regrutovala specijalce koji danas obezbeđuju visoke vojne funkcionere, načelnika generalštaba i predsednika Republike. Razgovarao sam sa njima i razmenjivao iskustva. Dakle, oni nikako nisu smeli pustiti premijera da ide ispred njih. Oni su trebali biti ispred njega. Vrata od automobila moraju biti otvorena sve vreme dok je štićena ličnost u vidokrugu. Vozač mora s upaljenim automobilom sve vreme sedeti za volanom. Dvojica su trebali biti ispred njega, ostali su trebali biti pozadi. Ruke moraju biti u visini laktova, da su svakom momentu spremni da reaguju. Oni su obučeni, pripremljeni da prime metak. Znači da svojim telom zaštite štićenu ličnost u ovom slučaju premijera. Što znači da su oni trebali primiti metak. Čovek od 71 godinu ispaljuje pet metaka da oni uopšte ne reaguju. Znači, ni jedan metak nisu primili, nisu uspeli da ga spreče. Ovde je strašno kakve su oni propuste imali, čak stičem utisak da ga je obezbeđenje predalo na tacnu.

Koprivica smatra da priča da je atentator spremao napad mesec dana nije verodostojna.

- Slovačka je jedna napredna zemlja, zemlja koja nikome ne stoji ili ne bi trebalo da stoji na putu. Ali bojim se da nije tako. Ne znam kako osoba od 71 godinu, penzioner koji je samotnjak, kako je mogao mesec dana da sprema ovo. Prosto je za to potrebna ozbiljna logistika i informacije. Dakle, ta priča mi ne deluje verodostojno - rekao je Koprivica.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

03:13

AMBASADOR SRBIJE UŽIVO IZ SLOVAČKE ZA KURIR: Atmosfera je uzavrela, osumnjičeni nije SAMO književnik! FICO PREDVIDEO STRADANJA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track