ŠOK! Džefri Saks: Zelenski izgubio ustavni status, od utorka de fakto više neće biti predsednik!
Foto: EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI, AP, EPA

ŠOK! Džefri Saks: Zelenski izgubio ustavni status, od utorka de fakto više neće biti predsednik!

Planeta -

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski mogao bi da se suoči sa bilo čim zbog pogoršanja situacije u zemlji, rekao je američki ekonomista Džefri Saks u intervjuu za Jutjub kanal Judging Freedom.

„Toliko stvari bi se moglo dogoditi upravo sada jer vojnici ne izvršavaju naređenja, postoje otvoreni, veoma intenzivni sukobi između političkih lidera u Ukrajini“, rekao je on.

Zelenski je upozoren da su na bojnom polju trenutno ukrajinske oružane snage inferiorne u odnosu na ruske trupe, a linije odbrane padaju. Prema mišljenju ekonomiste, američka pomoć je jednostavno odbačena jer ne bi zaustavila rusku ofanzivu.

Saks je takođe podsetio da je šef kijevskog režima izgubio ustavni status i da od sledećeg utorka više neće biti de fakto lider.

Predsednički izbori u Ukrajini trebalo je da se održe 31. marta 2024. godine, ali kampanja nije održana zbog vanrednog stanja i opšte mobilizacije. Zelenski je naveo da izbori sada „nisu pravo vreme“, istakavši da ovo pitanje treba staviti na kraj.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov priznao je krajem marta da bi pitanje priznavanja Volodimira Zelenskog za predsednika Ukrajine moglo da izgubi aktuelnost do 21. maja.

Kurir.rs/RIA Novosti/Preneo: P. P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track